duminică, 14 august 2011

L'albero della generosità (Copacul generozitatii)




video via youtube

 Rezumat:
Un batran intelept cobori de la munte spre un oras... Drumul fu anevoios si acesta era obosit si insetat. Ajuns in oras fortele il lasara si cazu... Cum statea el nemiscat pe jos zari o para care se rostogoli pana in dreptul sau.  Batranul fu fericit pentru ca para i-ar fi potolit setea si i-ar fi redat forta de a porni mai departe.
Cand se pregatea sa o ia sa o manance, aparu un precupet care isi recupera para si se pregati sa plece inapoi la carutul sau plin cu pere. Batranul il ruga sa ii dea si lui o para ca sa isi potoleasca setea.. dar precupetul nici nu voi sa auda, mai ales ca sarmanul om nu avea bani.
Dupa un timp un barbat il zari pe batran si se opri sa il ajute. Afland ca acesta nu avea bani si era insetat, omul se hotari sa ii ia o para de la precupet. Din pacate banii ii ajungeau abia pentru o jumatate. Dupa ce il mai ruga o data pe precu[et sa ii dea sarmanului o para si acesta ii refuza si goni pe motov ca daca i-ar fi dat para apoi toata lumea ar fi vrut pe gratis fructe, omul apela la cei care vazusera ce s-a intamplat si toti contribuira cu cate un banut pana stansera de o para. Omul merse si cumpara para si batranul putu in sfarsit sa isi potoleasca setea. Cu lacrimi in ochi manca fructul delicios si la final lua din cotor cateva seminte.
Dupa ce multumi tuturor pentru bunatatea arata, batranul facu o groapa in pamant, puse acolo semintele si rostind niste vorbe magice facu sa apara un par. Acesta crescu de la vlastar la un pom mare plin cu flori si apoi cu pere. Batranul le spuse ca acesta este cadoul lui pentru cei care l-au ajutat in momentele grele si toata lumea culese pere. Batranul ii duse un cos plin si omului care l-a ajutat si dupa ce pomul fu cules, batranul il taie si luandu-si ramas bun, pleca mai departe.
Vazand intamplarea, vanzatorul cel avar se hotari sa isi ia marfa si sa plece in alt oras, caci aici nu mai era nimeni interesat sa cumpere. Cand se uita insa in carutul sau nu mai era nici o para si mai mult, manerul era rupt... Acesta alerga dupa oameni sa isi recupereze perele - considerand ca ii apartineau si apoi dupa batran pe care il considera responsabil. La iesirea din oras isi gasi manerul de la carut..
In realitate acel batran era un mag, care le-a rasplatit generozitatea oamenilor care l-au ajutat la nevoie si l-a pedepsit pe avarul precupet.

2 comments :

Sara spunea... [Raspunde]

Frumoasă povestire! Dai.. ai! Nu dai... ți se ia și ceea ce ai! :) Mulțumesc! :)

copilarim spunea... [Raspunde]

da:)... sau vorba proverbului "dar din dar se face rai" :)

Trimiteți un comentariu