marți, 9 august 2011

Prajitura cu pere

Photobucket Am tot amanat articolul acesta pentru ca eu imi propusesem sa realizez alta reteta.. si mereu uitam sa fac si poze (lol). Si dupa ce am ratat alte doua prajituri cu prune si caise - ratat la pozat, nu altceva... :)), duminica seara, cand sa ma apuc sa fac prajitura cu pere, am luat rapid aparatul lui mami si am facut cateva poze (pentru ca era aproape descarcat..), suficiente insa pentru a cuprinde pasii din reteta. As mai putea sa ii zic si prajitura cu peripetii, pentru ca la un moment dat s-a stins focul in cuptor..:). Important este ca a iesit o bunatate si acum am sa impart cu voi virtual o prajiturica de sezon.
Articolul este cu dedicatie pentru MaryAna care a participat la concursul nostru Sandy Belle si Lydie si mi-a scris ca ar dori sa citeasca despre ceva bun facut in casa, rapid si hranitor. Mai am inca trei articole cu dedicatie (sa stiti ca nu am uitat pe nimeni:P), dar pana atunci Prajitura (sau tarta daca vreti ) cu pere. Ah si sa nu uit, pe pagina cu Bunatati de sus din meniu mai gasiti si alte retete!:)

PRAJITURA CU PERE:


Ingrediente:
- 4 oua (de la tara:D)
- 4 pere (am folosit doar trei pentru ca una era prea coapta)
- 4 linguri de ulei
- 4 linguri de apa
- o cana cu varf de faina (am folosit din aceea 650, imi place mai mult decat 000 si nu este asa de prelucrata)
- aproape trei sferturi de cana de zahar (cana pe care o vedeti in imagine care are 250ml)
- un varfulet de cutit de sare (foarte foarte putin avem nevoie pentru albusuri)




Pentru inceput separam albusurile de galbenus (eu le separ pe rand deasupra unui bol ca sa evit vreun accident - adica ou stricat, nu se stie niciodata nici la ouale de tara, nici la cele eco.. din celelalte nu mai folosesc:D, dar evident nu este exclus nici la ele). Ahh, cred ca se subintelege ca inainte sa ma apuc de treaba am spalat intai bine si ouale si perele... Ok.


In bolul cu galbenusurile adaug: zaharul (am pastrat cam o lingurita cu varf din cantitatea pe care ati vazut-o in poza de mai sus in cana si am folosit-o apoi la albusuri si pentru pere), 4 linguri de ulei si pentru inceput o lingura de apa.


Eu prefer sa lucrez cat mai putin cu mixerul pentru ca nu-mi place ca ma scutura... lol. Asa ca amestec cu lingura (am ramas fara lingura de lemn si o folosesc pe aceasta - care este si lingura de masura pana imi achizitionez alta lingura de lemn pentru prajituri) pana cand amestecul devine cat mai omogen - pe parcurs adaug si celelalte 3 linguri de apa.



Probabil daca as avea un tel si rezistenta la "batut" cu acesta, as incerca sa bat si albusurile.. insa pana una alta la capitolul albusuri batute spuma mixerul e my best friend (pentru ca se fac rapid, nu ma zgaltaie foarte mult si rezultatul este nemaipomenit de bun- uitati-va cum stau:D). Cum le bat acum: se pune varfuletul acela mic de sare, sau prafuletul... cum vreti, apoi se da drumul la mixer progresiv pana la cea mai inalta treapta. Se adauga in "ploaie" trei prafuri de zahar (cat cuprindeti intre degete de trei ori) si se "bate" pana sta in picioare spuma de albus. Dupa ce termin cu albusul eu iau putin la intebari si bolul cu galbenusuri pana ajunge ca in poza de mai jos.



Am cernut o cana de faina, am curatat si perele (le lasam cat mai la urma pentru ca perele imediat isi schimba culoarea si daca le curatam de la inceput erau maro pana la aceasta etapa).


Incepem si incorporam faina si albusul batut spuma in bolul cu oua . Puteti vedea mai amanuntit in reteta pentru chec de aici cum fac (in poza de mai sus se vede doar rezultatul in tava). Eu imi impart albusul in functie de faina pentru a adauga pe rand (nu toata faina si tot albusul odata).Ce vedeti voi mai sus alb este albus, nu faina si.. este un mic secret pentru ca prajitura sa creasca si sa fie pufoasa fara alte adaosuri. Tava se unge cu putin ulei si se tapeteaza cu faina dupa care se adauga blatul rezultat.



Dupa ce am curatat de coaja si samburi perele eu le-am mai clatit o data ca aveau tot felul de ramasite de la samburi sau "mustata" si de aceea le-am pus pe un servetel ca sa nu fie ude cand le adaug in tava. Am deschis cuptorul si l-am potrivit (nu stiu sa va zic exact cat pentru ca fiecare cuptor se stie este altfel - eu am ales 4 pentru ca la noi acolo merge la foc potrivit).


Si cand s-a incalzit putin am pus perele pe care le-am stropit cu putin zahar (stiti voi lingurita aceea de care v-am povestit ca am pastrat-o din cana cu zahar si o parte am pus si la abusuri). Dupa 15  minute ne-am uitat sa vedem ce face si cum creste... si tocmai ce se stinsese focul (de aceea nu a crescut mai mult). Dupa 25 de minute am verificat din nou... Iar dupa 30 era gata:



Proaspat scoasa din cuptor, rumenita si lasata putin sa se raceasca - pentru a o putea scoate din tava. Acum eu nu agreez zaharul farin.. daca va place puteti adauga, desi sincer prajitura chiar nu are nevoie de asa ceva, pentru ca daca respectati pasii, "fata" ei seamana cu bezeaua:P. Mai jos am taiat sanatos niste felii (deloc artistic..haha). Au mai ramas 2 sau trei felii. E nemaipomenit de buna, se face repede, este satioasa (fara consevanti si alte nebunii) si o sa incerc sa fac si cu afine;)). Daca nu uit, fac poze:D!!

0 comments :

Trimiteți un comentariu