marți, 23 august 2011

Gem de prune

Azi va scriu despre minunatul gem de prune pe care am invatat sa il fac de la Buni ... si am facut anul trecut in trei dati, plus un melanj cu prune si pere.  Si s-a mancat uimitor de repede (nici nu am apucat sa gust bine din el..lol).
Sa vedem anul acesta (visez la un munte de prune bune-bune... si as vrea sa incerc si un magiun, dar numai daca am prune bune-bune:P). 
Buuun! Inainte sa incep mai am sa va spun ca particip si pe instructables cu acest gem minunat  - Copilarim's Plum Jam (only fruit and sugar) asa ca daca va place puteti sa ne votati in concurs (au niste ustensile faine ca premii...)

***

You can read an english version of this article here: Copilarim's Plum Jam (only fruit and sugar) 

 ***

Inainte sa continui cu reteta propriu zisa si o multime de poze, mai vreau sa va spun ca aceste poze sunt facute anul trecut, doar ca ratacindu-le nu am mai reusit sa fac articolul la acea vreme. Deasemenea este si o poza cu Rux (adica eu) in bucatarie, o poza cu dedicatie ... lol. Sper sa va placa, sa il gasiti util (articolul, bineinteles) si daca incercati si voi sa faceti gem ne puteti scrie un comentariu, sau trimite un mail/ poze/ link sa ne spuneti cum a iesit:).

>
- click pentru poza mare-

Gem de prune 
* ingrediente:
- prune  (3kg)
- zahar (1kg)
* ustensile
- borcane curate
- cratita cu fund dublu (eu folosesc si o dura)
- lingura de lemn (folosita doar pentru gemuri si dulceturi)
- farfurie de inox (pentru a pune sub borcane cand le umplu)
- etichete:D

 


Prunele se spala bine de tot si se curata de codite (frunze). Eu am avut prune coapte bine, dulci, care se decojesc usor. Gemul mi-a iesit perfect ca gust, consistenta si culoare. Acum, daca prunele sunt mai acre se va simti intr-adevar, dar daca nu aveti probleme cu gemurile mai acrisoare eu zic ca nu este cazul sa puneti mai mult zahar:P.


Dupa ce am spalat bine prunele urmeaza pasul al doilea: curatarea de coaja si scoaterea samburilor. Daca coaja se curata usor nu aveti nici o problema:). Daca nu.. aveti doua variante: prima este sa va folositi de un cutit si cu multa rabdare sa decojiti prunele (cu atentie sa nu aruncati jumatate de fruct), sau sa puneti un vas cu apa la fiert si cand clocoteste sa puneti prunele in apa clocotita le lasati putin (nici un minut) si apoi le scoateti cu ajutorul unei linguri si le decojiti (cu mare mare atentie sa nu va ardeti). Mai jos cateva poze din procesul de decojire, scoatere a samburelui, curatare...

Photobucket

- click pentru poza mare-

Dupa ce terminam "operatiunea prunele curatate", adaugam zaharul. Am mentionat la inceput ca avem nevoie de o cratita cu fund dublu. Cratita aceasta este folosita doar la gemuri si dulceturi (la fel ca si lingura). Noi mai folosim si o dura (ca sa nu se prinda gemul).



Suntem gata pentru "operatiunea amestecatul"... Se da drumul la foc (aproape de minim) si se amesteca pana ce se topeste zaharul, cu mare atentie sa nu se prinda!! Iata mai jos cateva poze:


Photobucket


Greul abia acum incepe asa ca trebuie sa va inarmati cu vointa si cu sort, eventual manusi de bumbac (o sa va explic imediat de ce. Dar inainte....


... va salut de pe "baricade". Urmeaza partea cu "cantec". Cum se topeste zaharul iutim putin focul ca sa inceapa sa fiarba. Ati fost la vulcanii noroiosi? Ati vazut cum stropesc? Ei asa e si cu gemul care fierbe... Si "pisca"!!! De aceea va ziceam sa va inarmati, mai ales daca e prima data. Eu am scapat ieftin, dar tot m-a stropit o data sau de doua ori... Odata focul mai rapid si gemul care fierbe veti avea de amestecat in continuu, pentru ca sa nu se prinda. Nu iutiti focul foarte tare de la inceput .. sa fie moderat. Veti avea de amestecat, nu gluma:). Cand vreti sa mai faceti o pauza lasati focul la minim (asa am facut eu ca sa pot face pozele:P).


- click pentru poza mare-

Deja in ultimele doua poze ma apropiam de sfarsit si atunci se iuteste focul si mai tare si se amesteca in continuu cu si mai mare grija ca sa nu se prinda (sau sa stropeasca). In functie de cantitatea de prune folosite si puterea focului durata in care este gata variaza, dar in cazul meu (am scris la inceput cantitatile) a durat cam 2 ore (hi hi). O sa va dati seama ca este gata atunci cand amestecand cu lingura veti putea zari fundul cratitei. Iata si cum arata gemul meu gata:


Mai avem un singur pas: sa punem gemul in borcane. Borcanele trebuie spalate bine inainte si uscate si mai bine:P (capacele deasemenea sa fie foarte curate si uscate). Cum pun eu gemul in borcane! Daca este fierbinte (si deobicei asa il pun), asez cratita pe un fund de lemn si langa ea asez o farfurie de inox pe care pun borcanul. Si cu lingura de lemn pun din cratita in borcan. Deobicei toate borcanele sunt fara etichetele vechi, dar mai sunt si exceptii cand ne dam seama in ultimul moment ca mai avem nevoie de inca un borcan (care fusese foarte bine spalat dar avea inca eticheta ...:D). L-am pitit dupa cele din fata ..  Mai ramane sa scrieti ce fel de gem este si data si gata! Pofta buna :)!

0 comments :

Trimiteți un comentariu