duminică, 7 august 2011

L'imperatore e l'usignolo (Imparatul si privighetoarea)




video via youtube

 Rezumat:
A fost odata, un palat undeva in Asia, faurit din aur si argint si portelan din cel mai fin. Imparatul avea nenumarate comori minunate si se mandrea cu cu ele. Multa lume venea sa admire acel palat si unii chiar scriau carti despre el. Citind intr-o carte despre bogatiile sale, imparatul afla despre o privighetoare care avea un cant fermecat.
Imparatul porunci sa fie gasita privighetoarea si adusa la palat si lumea se grabi sa ii implineasca porunca. Cu ajutorul unei fete, gasira privighetoarea in padure si vazandu-i penajul nimeni nu credea ca acea pasare putea avea o voce iesita din comun, dar cand incepu sa cante, toata lumea fu emotionata la lacrimi. Imparatul vru sa stie cum putea rasplati pasarea pentru acel cantec superb, dar fata ii raspunse ca lacrimile varsate erau cea mai de pret rasplata pentru micuta pasare. Cum aceasta din urma accepta invitatia imparatului de a ramane la castel si a-i canta, imparatul porunci sa i se faca o colivie de aur. Trecu un timp de cand privighetoarea se afla la palat cantandu-i imparatului. Dorul de padurea in care locuia nu-i dadea pace micutei pasari, dar nu il putea parasi pe imparatul care avea de toate dar era extrem de singur. Intr-o zi acesta primi cadou dintr-un regat vecin o privighetoare mecanica, faurita din aur si cu pietre pretioase, si care canta un vals, imitand vocea unei privighetoare adevarate. Imparatul ceru ca pasarea si "jucaria" sa cante impreuna, dar bineinteles prima canta liber, iar cea de-a doua repeta mecanic acelasi cantec. Atunci un servitor ii spuse ca vina apartine privighetoarei, pentru cealalta canta la perfectie. 
In seara aceea toata lumea invata cantecul privighetoarei mecanice, iar cea adevarat zbura in padure la cei care ii apreciau cantecul. Dupa un timp insa privighetoarea mecanica se strica si dupa o alta perioada regele se imbolnavi.. Ramase singur, caci toti se gandeau ca este pe moarte.. si chiar si aceasta din urma ii dadea tarcoale.. dar cant totul parea pierdut pentru imparat, privighetoarea si cantecul ei minunat il salvara. In noaptea aceea imparatul dormi linistit si a doua zi se trezi sanatos pentru a privi un minunat rasarit de soare. El si-a inteles greseala, iar privighetoarea urma sa vina la el sa ii cante oricand, nemaifiind de aceasta data inchisa in vreo colivie.

0 comments :

Trimiteți un comentariu