duminică, 28 august 2011

Cartofi prajiti.... neprajiti!

Cartofi prajiti... Cui nu ii plac? Dar daca am avea cartofi prajiti, neprajiti? La fel de buni si crocanti si neprajiti! M-am gandit sa va scriu in noaptea asta (ca e deja noapte) despre felul meu preferat de mancare din ultimul timp. Nu am mai mancat cartofi prajiti de prin 2008. Nu mai pot, asta e:). Si ma refer la cei facuti in casa, nu la chestiile alea de la fast food..
Intr-o zi cand butonam telecomanda am dat peste o emisiune de-a lui Jamie.. si prezenta o reteta de cartofi fierti-copti cu tot felul de mirodenii (ca sa citez pe buni "o bunatate"). Ei bine am adaptat (sau redus... lol acea idee si a iesit ceva de vis. Am sa va scriu mai intai cum am facut eu si la finalul articolului va povestesc ce imi amintesc din reteta originala (a fost tare demult, dar mai bine scriu acum ca sa nu uit de tot) . Dar mai intai inca o poza si mai crocantoasa pentru inspiratie:


Reteta mea de cartofi prajiti, neprajiti :))

- 2-3 cartofi potriviti se spala, curata de coaja si se pun la fiert cu putin sare
- dupa 20-25 de minute la foc potrivit sunt gata fierti
- se scot pe o farfurie si se impart in doua
- se pune putin ulei (eu am facut cu ulei de floarea soarelui) in vasul de iena
- se pune putina sare pe cartofi (noi folosim sare de Himalaya si e foarte buna, fara cianuri ca a noastra, mai nou:() si se ung cu foarte putin ulei /unt
- se pun in vasul de iena si la cuptor cu ei pentru 10 minute, dupa care se scot si se preseaza cu ustensila aceea cu care se face si piureul, ca sa devina mai plati si astfel suprafata crocanta mai multa:D
- se mai lasa apoi la cuptor pana se rumenesc
In prima poza este o varianta mai putin rumenita, in a doua una mai rumenita. Interiorul este pufos:)... Ce mai, sunt foarte buni si .. sanatosi:D! (bineinteles mai este si conditia ca si cartofii in sine sa fie naturali, fara ingrasaminte... )

Reteta lui Jamie (more or less):
- cartofii se iau se spala si se pun la fiert (nu imi mai amintesc daca cu sau fara sare:p)
- dupa ce au fiert (adica intra furculita in ei usor) se scot pe o farfurie si se taie in jumatate (ca marime acesti cartofi sunt medii)
- se pregateste oala de inox/ tava/ vasul de iena/ vasul de ceramica in care urmeaza sa faceti operatiunea cuptorul.
- se pune putin ulei de masline/unt/alt ulei (nu mai stiu a treia versiune) in vasul care urmeaza a fi pus la cuptor)
- se asezoneaza (si el a pus tot felul de condimente, eu am retinut doar usturoiul si parca ceva busuioc, bineinteles sare...) cartofii si pac la cuptor.
- dupa 15 minute de scot si de preseaza putin pentru a deveni cat mai plati (astfel se va forma crusta pe o portiune mai mare:D)
- cand s-au rumenit se scot si pofta buna!!!

6 comments :

Carmen Tobias spunea... [Raspunde]

Mmmm,ce buuuuni...:)

Si eu fac la cuptor,ii curat,ii feliez si ii dau la cuptor cu putina sare,fara sa ii mai fierb,ies asa crocanti si deliciosi...

copilarim spunea... [Raspunde]

Da!!! Si noi faceam varianta aceea:D (intr-un timp punea buni si piper, dar cum eu am o perioada fara picanterii.. am renuntat). Sunt foarte buni si facuti doar la cuptor, diferenta e ca astia apasatii ies mai aproape de cartofii prajiti;)).

dulceameacasa spunea... [Raspunde]

aha, stiu reteta, am gasit-o sub denumirea de "cartofi gratinati de post"...ha ha ha.......probabil de la usturoi, ca altfel ....

copilarim spunea... [Raspunde]

@dulceameacasa hahahaha:D eu cred ca voi beneificia curand de o portie;))

Anonim spunea... [Raspunde]

Pentru copii cred că este o mâncare uşoară.Chiar indicată.

copilarim spunea... [Raspunde]

@uncopilsioghindaasa este! :D

Se mai pot face si altfel:
taiati "pai", unsi cu putin ulei, adaugam putina sare si la final doua linguri de apa - se baga la cuptor si se lasa la rumenit.

Trimiteți un comentariu