Mie imi place foarte mult sa mananc lucruri sanatoase. Si nu numai ca imi place, chiar am nevoie:)! Nu ne dam uneori seama de cat de important este acest lucru, pana ce riscam sa nu il mai avem, sau sa incepem sa tragem consecintele unei alimentatii necorespunzatoare.
Ei bine.. in copilaria mea, era un lucru absolut normal sa iti prepari in casa conserve de tot felul pentru "la iarna". Nu puneam insa la congelator pentru ca nu aveam unde...:) - fram-ul nostru nu era atat de darnic, in ceea ce priveste congelatorul. Acum veti spune, da, dar in comert sunt o gramada de soiuri de legume si fructe deja ambalate. Stiu le foloseam si eu (si ma miram de ce mancarea nu are gust, de ce desi mananc "sanatos" nu ma simt ca atare). Si cum imi lipsea foarte mult mancarea "conservata" in casa - evident ma refer la anotimpul rece- de cativa ani am tras tare si mi-am impus dorinta si am trecut si la fapte. Si e bine, e foarte bine. Mai ales ca inca se mai gasesc fructe si legume bune, nechimizate:D.
Pentru ca poate cineva se intreaba cum se poate pregati fasolea pentru a o pune la congelator, m-am gandit sa va arat cum fac eu:). In primul rand mai sus avem o punga de fasole "tuchera" (tzuchera) sau fideluta.
Pasul 1. Curatarea. Se taie cate o portiune in fiecare parte a pastaii, ca in imaginea de mai sus. Tot la acest pas se triaza pastaile si daca exista stricaciuni se arunca. Pastaile curatate se pun intr-un lighean / oala si se pregatesc de urmatoarea etapa:
Pasul 2. Spalarea. Se pune apa peste pastai si se spala cu mare grija, pastaie cu pastaie, punandu-se intr-un alt vas cu apa, alaturi. Se spala in 3-4 ape, pana cand sunt foarte curate.
Intre timp pregati-va de urmatoarea etapa, punand intr-o cratita mai mare apa la fiert.
Pasul 3. Fierberea. Cand apa clocoteste se adauga fasolea in cratita. Se lasa sa fiarba cam minute (depinde de cat este de tanara si frageda - ea nu trebuie sa fiarba ca pentru mancare, pentru ca atunci cand o veti scoate de la congelator pentru a o gati o veti fierbe din nou). Cu o paleta de inox amestecati usor la jumatatea timpului de fierbere.
Pasul 4. Racirea. Stingeti focul si cu ajutorul paletelor speciale de inox (in forma de lingura cu gaurele si cea plata cu spatii - :D nu ma intrebati cum se numesc pentru ca am lipsit la ora aceea), scoateti fasolea din apa si apoi asezati-o pe farfurii intinse (daca vreti sa se raceasca mai repede). Evident o puteti scoate si folosind o lingura si o furculita, ideea este sa se si scurga apa de pe ele.
Cu cat este mai rasfirata, cu atat se va raci mai repede si veti putea trece la ultimul pas pentru care nu am insa poza:).
Pasul 5. Ambalarea. Dupa ce s-au racit pastaile se vor pune cu atentie in pungi de plastic speciale pentru conservat (se gasesc la magazin - au si spatii speciale unde puteti scrie ce contin). Eu prefer sa fac pachetele cat mai plate, asa ca le aranjez cam pastaie cu pastaie - dureaza ceva mai mult, desi acum sunt obisnuita si ma misc repede- dar apoi nu am probleme cu aranjarea lor in congelator. In cutia cu pungi se gasesc si niste sisteme de prindere, pe care insa nu le folosesc pentru ca prefer sa fac pachetele plate, asa cum am spus si le lipesc etans cu scoci (cel care seamana cu hartia). Dupa care se pun la congelator si la iarna se transforma in mancarica buna.
Pasul 1. Curatarea. Se taie cate o portiune in fiecare parte a pastaii, ca in imaginea de mai sus. Tot la acest pas se triaza pastaile si daca exista stricaciuni se arunca. Pastaile curatate se pun intr-un lighean / oala si se pregatesc de urmatoarea etapa:
Pasul 2. Spalarea. Se pune apa peste pastai si se spala cu mare grija, pastaie cu pastaie, punandu-se intr-un alt vas cu apa, alaturi. Se spala in 3-4 ape, pana cand sunt foarte curate.
Intre timp pregati-va de urmatoarea etapa, punand intr-o cratita mai mare apa la fiert.
Pasul 3. Fierberea. Cand apa clocoteste se adauga fasolea in cratita. Se lasa sa fiarba cam minute (depinde de cat este de tanara si frageda - ea nu trebuie sa fiarba ca pentru mancare, pentru ca atunci cand o veti scoate de la congelator pentru a o gati o veti fierbe din nou). Cu o paleta de inox amestecati usor la jumatatea timpului de fierbere.
Pasul 4. Racirea. Stingeti focul si cu ajutorul paletelor speciale de inox (in forma de lingura cu gaurele si cea plata cu spatii - :D nu ma intrebati cum se numesc pentru ca am lipsit la ora aceea), scoateti fasolea din apa si apoi asezati-o pe farfurii intinse (daca vreti sa se raceasca mai repede). Evident o puteti scoate si folosind o lingura si o furculita, ideea este sa se si scurga apa de pe ele.
Cu cat este mai rasfirata, cu atat se va raci mai repede si veti putea trece la ultimul pas pentru care nu am insa poza:).
Pasul 5. Ambalarea. Dupa ce s-au racit pastaile se vor pune cu atentie in pungi de plastic speciale pentru conservat (se gasesc la magazin - au si spatii speciale unde puteti scrie ce contin). Eu prefer sa fac pachetele cat mai plate, asa ca le aranjez cam pastaie cu pastaie - dureaza ceva mai mult, desi acum sunt obisnuita si ma misc repede- dar apoi nu am probleme cu aranjarea lor in congelator. In cutia cu pungi se gasesc si niste sisteme de prindere, pe care insa nu le folosesc pentru ca prefer sa fac pachetele plate, asa cum am spus si le lipesc etans cu scoci (cel care seamana cu hartia). Dupa care se pun la congelator si la iarna se transforma in mancarica buna.
0 comments :
Trimiteți un comentariu