duminică, 4 septembrie 2011

La (Mica printesa)

Buna!! Este duminica si stam bineinteles la povesti:). Povestea de astazi a avut parte de numeroase ecranizari si adaptari, sunt sigura ca ati vazut macar una, iar daca nu, nu este timpul pierdut. Daca doriti sa cititi mai multe despre carte,  A Little Princess si autoarea ei Frances Hodgson Burnett, o puteti face accesand linku-urile (textul este in engleza). Promit insa sa revin asupra subiectului si sa va mai prezint si alte ecranizari, in special cea care face parte din faimoasa serie japoneza, World Masterpiece Theatre. Pana atunci, va doresc vizionare si lectura placute:)!!
(sunt 11 parti, iar rezumatul il gasiti la finalul articolului)



























video via youtube

 Rezumat:
Partea 1  - "Povestea lui Sarah"
Sarah Crewe este o fetita adorabila, iubita de toata lumea, care locuieste si invata la scoala internat a domnisoarei Minchin. In prima parte a anime-ului o gasim pe Sarah alaturi de colegele sale luand parte la ora de canto. O fetita de varsta ei, Becky, le priveste de afara - ea era hmm servitoare este un cuvant greu, dar cam asta era - se ocupa de camerele fetelor, la bucatarie.. de toate.
Acea zi era un speciala, Sarah sarbatorindu-si ziua de nastere. Pentru acest eveniment, doamna Michin facuse o gramada de pregatiri, cumparandu-i fetei printre altele o rochita superba, dar si trandafiri speciali si chiar un tort. Avea de gand bineinteles sa incarce nota de plata, pentru a-si recupera cheltuielile.
Sarah este foarte fericita, apreciind foarte mult si desenul pe care Becky il facuse special pentru ea si o invita pe aceasta la ziua sa, obtinand permisiunea directoarei, lucru care nu le este deloc pe plac celor doua colege care o zarisera pe Becky privind la ora de muzica pe geam si care o dispretuiau pe aceasta din urma, pentru ca era .. saraca.
Totul pare perfect pana cand seara postasul aduce o telegrama care va schimba viata printesei Sarah, cum i se spunea de catre colege. In momentul in care sarbatorita urma sa sufle in lumanerile de pe tort, directoarea o cheama in biroul sau, unde o anunta ca a ramas orfana si de tata - care murise de malarie, in India. Directoarea da dovada de o mare "bunatate" permitandu-i fetei sa ramana in continuare la internat, ca servitoare, confiscandu-i toate lucrurile si trimitand-o in pot. Sarah si-a petrecut prima noapte in noua sa camera plangand, dar nu pentru lucrurile pierdute, ci din cauza vestii despre tatal sau..

Partea a2a  - "A fost odata o printesa"
O regasim pe Sarah dupa o noapte in care si-a plans tatal, in camera sa cea noua, din pod. Chemata in biroul directoarei, aceasta este umilita, domnisoara Minchin tratand-o foarte urat, facandu-l pe tatal sau un impostor si cerandu-i sa ii multumeasca pentru faptul ca nu o arunca in strada, permitandu-i sa ramana in continuare la internat, pe post de servitoare. Directoarea ii da lui Becky o lista cu indatoririle lui Sarah, lista inumana si nu pierde nici o ocazie sa o jigneasca pe fosta printesa, care ar avea conform spuselor directoarei, o datorie imensa la aceasta.
Inapoi in camera sa, Sarah isi doreste sa evadeze, dar isi da seama ca fiind orfana acel colt de pod care ii fusese "oferit" era singura sa casa. Visa la India si se hotari sa lucreze sin greu (amintindu-si vorbele tatalui sau) si cu veselie. Dar necazurile sale abia incepeau.. Fosta sa colega si actuala printesa, Lavergne fiind tot timpul gata sa ii faca rau. Astfel, intr-o zi cand Sarah servea mancarea, Lavergne i-a pus piedica facand-o sa rastoarne farfuriile si mancarea. Pedeapsa primita de Sarah era una foarte severa: sa spele 100 de cearceafuri pana a doua zi de dimineata. Cand in sfarsit le-a terminat, aceeasi fosta colega i-a taiat toate sforile pe care ea pusese cearceafurile si evident a trebuit sa o ia de la capat. Oboseala insa a facut-o sa adoarma si cand s-a trezit a doua zi de dimineata spaima ca nu a terminat treaba i-a fost stearsa de imaginea curtii pline cu cearceafuri imaculate puse la uscat. Fusese Becky cea care o ajutase, desi ii fusese interzis acest lucru. Sarah nu se mai simtea singura, avea in sfarsit o prietena.

Partea a3a - " Cine gaseste un prieten, gaseste o comoara"
Sarah continua sa lucreze incercand sa faca acest lucru cu veselie, pentru ca munca grea sa nu mai fie chiar o povara. In timp ce matura in curte, Sarah il aude pe profesorul de franceza, in timp ce incerca sa o faca pe Ermengarde, o fosta colega de-a ei, sa pronunte corect in limba franceza multumesc frumos: merci beaucoup. Aceasta insa nu reusea defel, spre amuzamentul colegelor. Domnul Duforge incearca sa o ajute pe Ermengarde sa invete, dar este intrerupt de Lavergne care, dandu-si multa importanta, ii reprosa profesorului ca le pierde timpul, in loc sa le ajute sa isi imbunatateasca cunostintele. Profesorul scrise atunci o poezie pe tabla si le invita pe eleve sa o traduca. Cum nimeni nu indraznea si zarind-o pe Sarah - despre care stia ca vorbeste bine franceza- in gradina, profesorul o chema in sala de curs. O ruga sa traduca poezia :
"Intr-o zi de toamna, cantecul violinei 
Imi umple inima de tristete"
Domnul Duforge ii spuse atunci lui Lavergne ca ar dori ca atunci cand mai are comentarii despre metoda sa de a preda, i-ar placea sa poata da dovada cunostintelor sale, asemeni colegei sale. Furioasa, Lavergne o palmui pe "camerista" - fosta sa colega, care conform regulilor nu avea ce cauta in sala de curs. Desi profesorul ii tine partea lui Sarah domnisoara Minchin isi face aparitia si il ameninta pe profesor ca daca nu este de acord cu felul sau de a-si administra scoala, exista destui profesori de franceza pe care sa ii poata angaja. Sarah isi ceru scuze ca a gresit intrand in cursul orei de franceza in clasa si pleca la lucru. Incerca sa isi pastreze optimismul, repetandu-si mereu "fii fericita Sarah", desi astfel de episoade erau multe si o intristau, facand-o sa isi doreasca sa planga.
In dupa-amiaza aceea, unul dintre lucrurile pe care trebuia Sarah sa le faca era - curatenie in camera lui Ermengarde. Cand intra in camera acesteia, Sarah o gasi plangand pentru ca nu putea pronunta corect in limba franceza si se hotari sa o ajute. Isi imaginara ca sunt la Paris ca aud muzica si ca cineva le ofera un buchet de trandafiri superbi, iar ele trebuie sa multumeasca. Ermengarde reusi sa pronunte corect merci beaucoup si o ruga pe Sarah sa o mai invete, urmand sa vina in camera acesteia in fiecare seara. Sarah este de acord sa o invete, doar ca domnisoara Minchin ii interzisese, insa Ermengarde ii promise ca va fi atenta.
Incepand din acea seara, Ermengarde studie cu Sarah, iar progresele facute ii uimira pe toti la ora de franceza. Insa atrasera si atentia lui Lavergne, care, impreuna cu Jessie hotarara sa o urmareasca pe Ermengarde si astfel aflara despre lectiile pe care aceasta le primea de la Sarah. Pusa in situatia de a ramane fara prietene (ceea ce in scoala respectiva era de neconceput) Ermengarde este nevoita sa o palmuiasca pe Sarah, care, pentru a o ajuta, ia asupra sa vina spunand ca a obligat-i sa vina sa studieze, pentru a avea o prietena.
A doua zi, in timp ce lucra in gradina, Sarah vede o hartie aruncata de Ermengarde prin care aceasta ii multumea din nou pentru tot ce facuse pentru ea, cerandu-si scuze in acel fel pentru comportamentul demn de dispret pe care il avusese. Sarah insa nu se mai gandea la ce se intamplase in seara precedenta. Stia ca Ermengarde, la fel ca si Becky ii era prietena si astfel nu se mai simtea asa de singura.

Partea a4a - "Moneda disparuta"
Cand Sarah pleaca la cumparaturi ii intalneste pe Jimmy, Sam si Tom - trei prieteni din copilarie ai lui Becky care venisera la Londra si voiau sa o vada pe aceasta. Becky le povesteste acestora ca Sarah este o printesa si cei trei decid sa fie si printesa lor si sa le ajute oricand va fi nevoie.
In timp ce facea cumparaturi imbracata intr-o rochita subtire, desi era frig afara, Sarah primeste o moneda de argint de la un baiat care i-a daruit-o pentru ca bunica sa il invatase ca este bine sa-i ajuti de cate ori poti pe cei saraci. Sarah isi aminti ca si tatal ei ii spusese acest lucru pe vremuri si ajunsa acasa ii arata lui Becky mica lor comoara...
Intre timp  Lavergne se plangea ca ii fusese furata o moneda de argint din  camera. Cand domnisoara Minchin intra in camera din pod a lui Sarah si o vazu pe aceasta tinand o moneda de argint in mana o acuza ca a furat si o lua in birou pentru a o face sa marturiseasca. Becky ceru ajutorul celor trei prieteni si, in timp ce spala la bucatarie ii veni o idee care ar fi putut sa o salveze pe Sarah: ajunse in acelasi timp cu Ermengarde in biroul directoarei si amandoua ii spusera directoarei ca sunt autoarele "furtului". In acelasi timp o colega aparu pe coridor si ii arata o moneda pe care Lavergne o uitase intr-o carte pe care i-o imprumutase colegei respective. Tocmai cand impreuna cu domnisoara Minchin se hotarasera sa pastreze secretul, pentru ca nu puteau da inapoi in ceea ce o privea pe Sarah, cei trei baieti ii lasasera lui Lavergne in camera o moneda de argint pentru care lucrasera din greu, moneda pe care prietena lui Lavergne o aduse acesteia.
Chiar si asa domnisoara Minchin le pedepsi pe Becky si Sarah care in acea seara au trebuit sa spele baia..., dar chiar si asa, ele erau fericite, stiind ca au prieteni si nu sunt singure.

Partea a5a - "Noua venita"
La scoala Minchin vine o eleva noua, pe nume Lottie. Ea venea din Irlanda si pentru ca mama sa era foarte bolnava si tatal mereu plecat cu treburi, fusese inscrisa la aceasta scoala. Sarah fu cea care ii duse lucrurile in camera 7 de la etajul 2, fosta sa camera.
Fiind foarte micuta si simtind lipsa mamei, Lottie planse toata noaptea, nelasand pe nimeni sa doarma. Cand Sarah care era la bucatarie impreuna cu Becky vazu ca Alfred, bucatarul  ii adusese domnisoarei Minchin o noua nuia pentru a o face pe micuta sa taca, nu ezita sa urce in camera micutei ca sa o apere. Pentru Lottie, Sarah semana cu mama sa. Si cand doamna Minchin rugata de Sarah sa o bata pe ea si nu pe micuta se pregati sa o loveasca, Lottie promise ca nu va mai plange.
Micuta  venea mereu in pod sa o vada pe Sarah careia ii spuse mama si sa vbeasca cu Emily (papusa). Cum Lavergne a parat-o directoarei si aceasta i-a zis ca daca mai merge in pod o da afara pe Sarah, micuta a renuntat sa o mai viziteze. Iarna era in toi si tocmai atunci profesorul de limba  franceza pleaca. Cei trei pusti (Jimmy, Sam si Tom) il pusera pe fuga pe noul profesor angajat de directoare, acest lucru facand-o pe doamna Minchin sa se afle intr-o situatie limita, de a nu avea un profesor de franceza. Fiind oportunista insa, o puen pe sarah sa le invete limba franceza pe elevele mai mici - pentru ca nu trebuiau sa o plateasca. Si astfel Lottie, cu ajutorul baietilor, putea sa se intalneasca cu mama Sarah, iar aceasta din urma, petrecea clipe minunate predand limba franceza.

Partea a6a - "Saratul furat"
Desi ducea o viata grea, Sarah era fericita. Ii avea ca prieteni pe BeckyErmengarde, pe micuta Lottie si pe cei trei baieti, Jimmy, Sam si Tom care fugisera de la orfelinat.
La scoala doamnei Minchin era o zi speciala, aceea in care James Stratford - binefacatorul scolii, venea in vizita cu fiul sau, Frederick. Domnul Stratford era foarte bogat si de ocupa cu comertul. La finalul vizitei, domnul Stratford urma sa o invite la masa pe cea mai buna eleva a scolii.
Frederick pleaca sa faca o plimbare pana la ora ceaiului, neputand sa le suporte pe elevele ca Lavergne. Intalnindu-i pe Jimmy, Sam si Tom li se alatura si intrara impreuna in curtea scolii. Cei trei merg sa le vada pe Becky si Sarah, iar Frederick vrea sa o ajute pe aceasta din urma. Pentru ca si ceilalti trei voiau sa faca acelasi lucru, dezechilibreaza scara si Sarah cade. Frederick o prinde in cadere si o saruta pe obraz, moment in care aceasta ii da o palma. Baiatul isi cere scuze si se grabi la ora ceaiului. Dupa acea domnul Stratford viziteaza cursurile. Cel mai mult ii place cursul pe care Sarah il preda elevelor mai mici -  de limba franceza.
Domnul Stratford urma sa plece pentru 5 ani din Londra, dar urma sa lase pe cinva care sa contribuie cu donatii, spre bucuria doamnei Minchin, care isi facea griji pentru bani, bineinteles. Lavergne vine sa participe la cina fiind aleasa cea mai buna eleva, dar renunta sa mai mearga in momentul in care afla ca si Sarah este invitata la sugestia lui Frederick care o considera o buna prietena. Vazand comportamentul necugetat al lui Lavergne, domnul Stratford ii face observatie doamnei Minchin cu privire la educatia pe care elevele o primesc, daca cea mai buna se comporta intr-un asemenea fel.
Sarah primeste pana la urma permisiunea de a merge la cina, unde printre altele discuta cu Frederick despre India - acesta promitandu-i ca o va duce acolo cand vor fi mari. Ramasa acasa, Lavergne hotari sa se razbune pe Sarah.

Partea a7a - "Indragostita"
Cand cina a luat sfarsit, Sarah, asemeni Cenusaresei, se intoarse la scoala, unde isi lua la revedere de la noul sau prieten, Frick. Ea isi dorea foarte mult sa povesteasca despre cina la care fusese si abia astepta sa ajunga in camera pentru a se confesa lui Emily, cea mai pretioasa comoara a sa, papusa primita de la tatal ei. Cand ajunse insa in camera gasi o Emily distrusa... In timp ce isi amintea momentul cand o primise de la tatal ei, momentul in care acesta o anuntase ca el va pleca in cautarea unei mine de diamant si ea va pleca la internat la Londra, un soricel isi facu aparitia in camera. Scotocind prin buzunar, Sarah gasi o bucatica de paine. Soricelul isi chema si restul familiei, si Sarah ii privi cu drag.
Lavergne veni la usa pentru a vedea daca razbunarea sa a avut efect, dar fu izgonita de soricei care o aparara pe Sarah. Inca o data aceasta isi dadu seama cat de fericita este sa aiba atatia prieteni buni... Cu toate acestea, cerul Indiei era inca mult prea departe si viata grea de la orfelinat conyinua ca si pana atunci...

Partea a8a  - "O prietena de salvat"
Becky spala rufe cand Alfred o trimite sa faca ordine in salon in locul lui Sarah care era plecata la cumparaturi. Aceasta nu stia insa ca Lavergne si Jessie sparsesera o vaza pentru a o invinui pe Sarah, cum nici cele doua nu banuiau ca va veni Becky sa faca ordine. Cand Becky tuseste vaza deja sparta, se face bucati si aceasta este pedepsita de Minchin care o lasa fara mancaer pentru trei zile.
Cand ajunse Sarah acasa isi gasi prietena lesina si cu febra mare. Degeaba o ruga pe directoare sa cheme un medic. Pana la urma renunta sa manance pentru ca sa o poata hrani pe Becky si o ingriji cum putut mai bine. Ermengarde ii dadu un banut pentru ca a doua zi sa poata cumpa ade mancare si ii spuse cine sparsese de fapt vaza.
A doua zi, Sarah merse la brutarie sa cumpere paine. Vanzatoarea ii dadu o paine in plus si Sarah  porni bucuroasa spre casa. Pe drum se intalni insa cu Ann o fata sarmana al carei tata era bolnav si care avea si un frate. Sarah le dadu acestora trei painite si apoi se pregati sa plece. Se intalni insa cu Jimmy, Sam si Tom si le povesti in drum spre casa ce se intamplase cu Becky.
Seara Becky se simtea tot mai rau dar, din fericire, baietii reusira sa aduca un doctor si sa o ajute astfel pe micuta grav bolnava. Cand toti plecara, Sarah spuse o rugaciune pentru ca prietena sa sa se faca repede bine.

Partea a9a - "O zi de nastere de sarbatorit"
Trecusera deja 2 luni de cand Frick plecase din Anglia si Sarah nu primise nici o scrisoare, asa cum ii fusese promis.. Dar nu pentru ca nu ii fusese scrisa scrisoarea, ci pentru ca doamna Minchin, in loc sa ii dea corespondenta, i-o ardea. Sarah era putin trista, dar incerca sa isi alunge tristetea privind cerul si gandindu-se la India. La fereastra din imobilul de vis-a-vis se afla un indian care asemeni ei privea cerul..
In acea zi isi serba ziua Lavergne. Aceasta merse la bucatarie unde se afla Becky si o intreba daca vrea o felie de tort. Micutei nu ii venea sa creada, dar bucuria sa fu intrerupta cand Jessy si Lavergne o tratara ca pe un caine spunandu-i ca va trebui sa stea in genunchi si sa latre. Sarah o impiedica sa faca asa ceva, si afla apoi ca adoua zi era ziua lui Becky si ca aceasta nu avusese niciodata un tort de ziua ei.. Atunci Sarah ii spuse sa spuna o rugaciune catre zeul indian si sa repete de trei ori dorinta pe care o avea.
A doua zi, Sarah o intalni pe Kiki - maimutica domnului Carrisford care locuia in casa de vis-a vis. Indianul pe care il vazuse seara trecuta Sarah lucra pentru acest domn care era un bun prieten al domnului Stratford si care traise deasemenea in India. Indianul ii povesteste domnului Carrisford despre intamplarea cu maimutica si Sarah si acesta decide sa ii faca un cadou care sa o surprinda placut.
Cand termina treaba Sarah gaseste in camera sa masa pusa si o multime de bunatati pe ea, mai mult si un tablou pe perete. O cheama pe Becky pentru a o sarbatori si se bucura de minunea "indiana" nestiind de fapt cui ii datoreaza acea bucurie.
Partea a10a - "Camera magiei"
Amelia sosi intr-un suflet cu o veste rea pentru Minchin: cel care trebuia sa le dea banii de la domnul Stratford fugise cu toti banii, iar ce mai aveau le mai ajungea doar pentru o luna. Pentru a putea tine scoala deschisa in continuare, Minchin hotaraste sa mareasca taxa la 100 de lire si sa le dea afara pe Becky si Sarah.
Nu toate fetele isi permit insa sa ramana in acea scoala pentru ca parintii lor nu au atatia bani, iar Lavergne devine odioasa pana si pentru Jessie care nu ii aproba comportamentul. Uneori nu prea ajuta sa fii bogat...
Ermengarde trebuie sa plece pentru ca nu isi permit parintii sa plateasca acea suma si merge sa o anunte pe Sarah. Aceasta o invita la o petrecere de adio, unde trebuiau sa vina si Lottie si cei trei baieti - ultima seara petrecuta acolo.
Si in acea seara se intampla magia indiana si copiii impreuna cu familia de soricei savureaza printre clipe de bucurie si tristete bunatatile pe care indianul de vis-a-vis care ii supraveghea le adusese pentru ei. Sarah isi aminteste si de Frederick.
A doua zi, pe o furtuna de zapada ingrozitoare, cele doua fetite parasira internatul.
Partea a11a  - "Intoarcerea printesei Sarah"   
Cand se pregateau sa iasa pe poart o trasura in viteza e cat pe ce sa le loveasca... acea trasura aducea insa vesti importante pentru domnul Carrisford, vesti care urmau sa ii transforme viata lui Sarah. Domnul Carrisford  il stia pe tatal ei si o cauta pentru ca era mostenitoarea unei averi impresionante, tatal sau gasind o mina de diamant.
Afland de la domnisoara Minchin ca Sarah si Becky fusesera date afara, domnul Carrisford facu tot posibilul sa le gaseasca. Ele se intoarsera la scoala ca eleve, Sarah facand o donatie pentru ca nimeni sa nu fie nevoit sa plece. Pana la urma Sarah reusi sa o schimbe si pe Lavergne in bine si desi departe de India aceasta nu putea uita cerul acela sub care copilarise alaturi de tala ei

0 comments :

Trimiteți un comentariu