duminică, 11 septembrie 2011

Howl's Moving Castle

-apasati pentru a vedea mai multe coperti-
Buna!! Duminica aceasta avem parte de rasfat! In sfarsit am reusit sa va scriu cateva vorbe despre un film animat din seria celor realizate de studioul Ghibli - filme care pentru mine sunt ca un balsam pentru ochi, minte, suflet si viata in general. Iar acest film are o si mai mare importanta pentru ca m-a ajutat sa trec peste un moment dificil si mi-a oferit sustinerea de care aveam atunci atata nevoie. In plus, avem si posibilitatea de a viziona filmul online, in japoneza (:D) cu subtitrarea in engleza (minunat!!).

Howl's Moving Castle ( Hauru no Ugoku Shiro) a aparut in noiembrie 2004 - adaptare a romanului omonim scris de Diana Wynne Jones in 1986. Regizorul si scenaristul filmului este binecunoscutul  Hayao Miyazaki, producatorul Toshio Suzuki, iar minunata coloana sonora este semnata de Joe Hisaishi.

Nu am citit cartea care a inspirat filmul, dar filmul.. filmul este minunat. Am sa va scriu un scurt rezumat la finalul articolului si am sa va mai spun doar doua vorbe (pentru ca voi reveni si cu alte articole pe parcurs :D): imaginea de mai sus este preluata de pe Nausicaa.net - unde puteti sa aruncati un ochi (in engleza) daca sunteti foarte curiosi si sa mai cititi cate ceva despre film si daca vreti sa vizitati site-ul oficial al filmului (care este distribuit in state de Disney) il puteti vizita aici. Si atat, azi avem doar zi de vizionare:

Howl's Moving Castle
Rezumat:
Se spune ca Howl este un vrajitor care le vrajeste pe fete si le mananca inima... Asa chicoteau colegele de lucru ale lui Sophie, cand au vazut pe dealurile din apropiere silueta castelului umblator... Sophie este fiica cea mare a unui palarier, o tanara talentata si sensibila care este hotarata sa duca mai departe afacerea tatalui sau si sa aiba grija de magazin.

In drum spre sora sa, Lottie ea intalneste niste soldati (actiunea are loc in pragul si in timpul unui raboi) si este "salvata" de acestia de un tanar misterios care este la randul sau urmarit de niste creaturi ciudate. Sophie nu cunoaste identitatea tanarului, dar acesta pare a avea puteri magice si plutind prin aer o conduce la destinatie - magazinul de dulciuri unde lucra sora sa mai mica. Aceasta isi face griji pentru Sophie, aducand iar vorba despre tanarul vrajitor Howl care fura inimi, dar Sophie nu se considera o frumusete si crede ca nu va avea probleme in ceea ce-l priveste pe hotul de inimi.
Ajunsa acasa pe inserate, in magazin isi face aparitia o persoana impunatoare care se arata dezgustata de micuta pravalie. Aceasta era nimeni alta decat Witch of the Waste. Aceasta era la randul sau pe urmele lui Howl, a carui inima o vroia. Trecand peste Sophie in drumul sau spre iesire o transforma pe aceasta intr-o batranica de 90 de ani, care nu putea spune nimanui ceea ce i se intamplase.
Vazand ca vraja nu dispare, a doua zi Sophie se hotari sa plece de acasa pentru a gasi o modalitate de a reveni la normal. Ea se indreapta spre locul unde intelesese ca aparuse castelul lui Howl - spre munte. Pe drum intalneste o sperietoare de ciori mai aparte, pe nume Turnip Head care o conduce catre castel, unde ar fi putut gasi gazduire pe vremea aceea atat de potrivinica.
Odata intrata in castel, Bunicuta Sophie il cunoaste pe Calcifer - un foc demon  care se afla in slujba lui Howl  si care punea totul in miscare. Acesta ii promite bunicutei sa o scape de vraja daca la randul ei il ajuta sa scape de vraja sub care se afla. Dar cum niciunul dintre cei doi nu puteau vorbi despre ce ii inlantuia, bunicuta adormi... A doua zi fu trezita de o sonerie si un nou personaj pe nume Markl isi facu aparitia. Acesta era tanarul ucenic al lui Howl.
Sophie  afla cu uimire ca acel castel era cu adevarat magic, caci odata ce se rasucea manerul de la usa si se alegea o culoare din cele 4 aflate deasupra usii, se schimba si destinatia in care se aflau. Cand apare Howl, Sophie se prezinta ca noua menajera - hotarata sa faca ordine in castel .... ceea ce si face.
In timp ce batranica (din ce in ce mai sprintena) se stabilise in castel, tara sa era cuprinsa de un razboi inceput intr-o tara vecina. Madame Suliman ii convoaca pe toti vrajitorii la palat pentru a participa la razboi, deci si pe Howl si toate identitatile acestuia. Sophie  merge in locul acestuia la palat, dandu-se drept mama lui, tanarul temandu-se de fosta sa profesoara.
La palat, Sophie o intalneste pe Witch of the Waste, deasemenea invitata la palat. Tot in drum spre Madame Suliman il intalneste si pe Heen - pe care initial il crede a fi Howl deghizat. Witch of the Waste este lasata fara puteri de Madame Suliman, iar acest lucru o face pe Sophie sa se revolte impotriva actiunilor injuste si sa redevina pentru cateva clipe tanara de 18 ani, indregostita de Howl. Astfel Madame Suliman  afla care era slabiciunea lui Howl care isi face aparitia deghizat in rege. Spre deosebire de adevaratul suveran, acesta este impotriva razboiului.
Madame Suliman il recunoaste bineinteles si vrea sa ii ia puterile dar Sophie il salveaza nelasandu-l sa cada in capcana pregatita. Howl o trimite (impreuna cu o batranica fara puteri fosta Witch of the Waste si catelul Heen) catre casa, ghidata fiind de un inel care ii arata calea. Odata reaintors acasa Howl "muta" castelul pentru ca ascunzatorile celelalte erau compromise. Pe langa faptul ca noua locuinta era chiar casa lui Sophie, el ii face cadou o noua culoare (la usa) care o poate purta pe pasunile copilariei lui Howl - un loc extrem de frumos si secret.
Cum razboiul parea in toi, mama lui Sophie ii face o vizita la magazin unde lasa un "cadou" de la Madame Suliman si un trabuc... Razboiul este in toi, Howl transformat intr-un zburator incearca sa il opreasca, iar Sophie  incearca sa gaseasca o solutie pentru a-l salva pe Howl si a opri distrugerile. Astfel se hotaraste sa faca o schimbare si dupa ce toti ies din castel il scoate si pe Calcifer - atunci tot castelul se dezmembreaza si cand intra inauntru sa se adaposteasca de ploaie se transforma intr-un mic castel umblator. Cum Witch of the Waste il ia pe Calcifer in mana - pentru ca acesta avea o inima frumoasa, Sophie toarna apa pe acesta si castelul se rupe in bucati, despartindu-i pe locuitorii sai...
Sophie si heen ajung intr-o rapa langa usa castelului si cum inelul inca mai lumina intra intr-o lume intunecata dupa care ajunge pe pasunile secrete si afla ce se intamplase in copilaria lui Howl si ce il lega in sceret de Calcifer. Ea se intoarce in prezent unde il regaseste pe Howl ranit si transformat in zburator si cu ajutorul lui ii regasete pe ceilalti ... si, restul o sa vedeti urmarind filmul.


2 comments :

DulceaMeaCasa spunea... [Raspunde]

Ooo, eii, brrr, weak, da, wow.....Nu am vrut sa vad pana la capat, imi e teama de astfel de filme/desene, dar am avut incredere in alegerea ta. Mi-a placut finalul (am reusit sa-l vad tot cu pauze). Ei, tot o fata salveaza si inima unui barbat si lumea...

copilarim spunea... [Raspunde]

:) Stiu cel putin un film extrem de trist (dar merita vazut) de la Studio Ghibli. In general au filme care te captiveaza... Pe primul (Nausicaa- am scris deja despre el) l-am vazut prima data fara jumatate din subtitrare > pentru ca nu aveam un player care sa redea extensia aceea cum trebuie). Efectiv nu putea sa inchid filmul. Si dupa le-am descoperit si pe restul.
Ma bucur ca ti-a placut:D

Trimiteți un comentariu