luni, 12 septembrie 2011

Rosii la sticla si suc pentru ciorbe

Sau... cum mi-am petrecut eu ultimele zile din vara si primele din toamna. Bine, in orice caz... intre noi fie vorba am si incercat sucul de rosii (dar despre el va scriu in alt articol) si este MINUNAT!!!!.
Primele preparate pe care le-am facut insa cum au cumparat ai mei rosii au fost "rosii la sticla" si "suc pentru ciorbe" - facute in paralel. Si am petrecut niste momente foarte placute (si extrem de calduroase uneori) in compania lui Buni, incercand sa fac eu mai tot, ca in copilarie... si va spun ca mi-a placut enorm. Asa ca daca aveti chef sa va faceti voi rosii la sticle (le puteti folosi cand faceti mancare, sau ca si garnitura la sarmale - mie imi place sa mananc sarmalele cu suc de rosii, sau rosii la sticla... yum yum, dar sa revin!).
Acest articol poate fi citit si in limba engleza (scris candva prin miez de noapte, s-ar putea sa gasiti si perle pe acolo.. lol ) - in english on instructables.com (first part), up to step 6.

De ce aveti nevoie:
- rosii
- sare
- ulei

 



Ustensile:
- sticle cu capac (daca aveti sticle de lapte ca pe vremuri, le puteti inchide cu celofan:P, noi nu am mai avut, dar asa faceam inainte)
- oala 
- polonic de inox si un ibric emailat
- etichete
- "un culcus" format din perne si paturi unde vor sta sticlele la cald

 

Primul pas estesa spalati foarte bine rosiile. Puneti intr-o oala apa la fiert si cand clocoteste, adaugati rosiile spalate pentru cateva secunde (cam 30) avand grija sa le si intoarceti incet. Scoateti-le intr-un castron folosind fie o lingura normala, fie, daca aveti, una cu gauri (de inox).


 -spalate-
- in apa clocotita-

Pasul 2 - decojirea si separarea. Veti avea nevoie de 4 recipiente: vasul cu rosii, un vas pentru rosiile la sticle, un vas pentru sucul pentru ciorbe si un vas pentru ce se arunca. cum procedam (multumesc lui Buni pentru ca a stat putin sa imi pozeze ca sa pot exemplific acest pas:P - nu aveam cum fara ajutorul ei). Se decojesc rosiile deasupra vasului pentru suc, in acesta se vor aduna astfel suc, partea cu samburi si in cazul in care avem coaja cu portiune de rosie care nu se decojeste si aceasta (in cazul in care puneti si coaja va trebui sa strecurati la final printr-o strecuratoare emailata mai mare care sa opreasca doar cojile). Rosia propriu zisa, curatata si taiata va fi pusa in oala pentru "rosiile la sticla".


Pasul 3 - la fiert. Care fiert dureaza in jur de 30-45 de minute, depinzand de aragazul fiecaruia, de vas... La noi cam asa a durat, 30-45 de minute. Se pun cele doua oale la fiert, se amesteca pentru ca sa nu se prinda cu o lingura de lemn. Se adauga sare (am folosit o lingura de lemn cu sare la o oala de 5l - si a iesit perfect, nici prea sarat, nici prea nesarat, oricum acest preparat se foloseste la mancare deobicei, deci pana va gasiti combinatia preferata - conteaza si sarea, noi am folosit prima data acest fel de sare la conserve- mai bine nu adaugati foarte multa din prima, pentru ca puteti potrivi si cand gatiti:P). Nu uitati spre final sa strangeti spuma care se face deasupra:


 - punem la foc "rosiile la sticla" -

- amestecam sa nu se prinda-

- mai avem de luat spuma si este gata-
-sucul pentru ciorbe este si el aproape gata-

Pasul 4 - la sticle cu preparatele. Imediat ce stingem focul trebuie sa avem pregatite urmatoarele: 
-un culcus format din perne si paturi unde vor "dormi" sticlele IN PICIOARE (nu cumva culcat:P) pana se vor raci.
- pe masa un fund de lemn (sau ceva pe care sa asezam oala care este luata de pe foc)
- eu folosesc farfurii de inox pentru a aseza pe ele sticla, respectiv ibricul emailat cu care voi turna continutul
- un ciorbar de inox (sau o cana curata) pe care il folosim sa luam din oala si sa punem in ibric
- o lingurita de inox, sau o palnie de inox (eu am folosit lingurita pentru a ajuta bucatile de rosie sa cada in sticla si nu pe langa:)
- sticla de ulei
- sticlele si capacele curate si uscate
- etichetele


- gata de turnat in sticla-

- la somn-

-proaspat trezite din somn, racorite si gata de pus in camara-

Se ia cu polonicul/cana din oala de piert preparatul, se toarna in sticla curata si uscata si se lasa cam de 2 degete spatiu pana sus. Se toarna apoi ulei cam de jumatate din grosimea degetului, 1/2 cm - acesta are rolul de a pastra preparatul si de a-l impiedica sa se strice. Cand veti deschide sticla si incepeti sa folositi, scurgeti intai uleiul, apoi folositi si pastrati sticla la frigirer, altfel se strica.
Se pun capacele si se strang sa fie inchise etans, se sterge sticla si se pune eticheta, dupa care se pune in culcusul pregatit. Va sta acolo pana se raceste (cam 1 zi). Dupa aceea se scot si se aseaza frumos in camara.
Maine veti putea citi cum fac sucul de rosii (2 modalitati) !!

2 comments :

Amy spunea... [Raspunde]

Very cool looking pictures...they are beautiful!

copilarim spunea... [Raspunde]

Tnx Amy!!:)

Trimiteți un comentariu