marți, 13 septembrie 2011

Suc de rosii - 2 variante

Photobucket
Va povesteam ieri cum am facut "rosii la sticla" si suc pentru ciorbe. Azi va voi scrie cum am facut suc de rosii - doar doua variante (spun doar pentru ca pot fi  mai multe evident).

For the english version please visit the step-by-step instructable i've made for instructables.com: Delicious Homemade Tomatoes Juice (4 types) - only tomatoes and salt-

Modalitatea de preparare nu difera foarte mult de cea din articolul trecut si totusi veti vedea ca este ceva mai mult de munca pentru a obtine un suc delicios (care poate fi consumat si ca atare daca nu puneti sare si rosiile sunt dulci - aceasta ar fi o a treia varianta pe care nu am facut-o, cine stie insa, nu e timpul pierdut:P).
Sa trecem la treaba insa!

Avem nevoie de :

 Photobucket
Photobucket

- rosii (am folosit rosii de gradina - nu mai gasisem de ceva vreme din acestea asa bune si rosii cherry, tot de gradina)
- sare
- ulei

   Photobucket

Pe langa ustensilele pe care le puteti vedea in articolul despre Rosii la sticla si suc de rosii pentru supe/ciorbe, vom avea nevoie si de strecuratori - una mai mare emailata si una mai mica de inox. Deci lista ar arata cam asa:
- oale de fiert
- lingura de lemn
- polonic inox (cana)
- farfurii inox
- ibric emailat
- sticle cu capac curate si uscate
- etichete
- strecuratori - una mai mare emailata si una mai mica de inox

Photobucket

Prima varianta: rosii mari decojite de coaja - un suc nu foarte gros.
pasul 1 - se spala rosiile, se pun intr-un vas. Se clocoteste apa intr-o oala si se pun rosiile unde se tin cam pentru 30 de secunde. Se scot si se pun intr-un vas.

Photobucket

pasul 2 - se curata de coaja si se taie bucati (se taie de asemenea partile verzi, sau dure daca exista) si se pun la fiert. Se amesteca cu grija sa nu se prinda. Dupa 30-45 de minute stingem focul.

Photobucket

Photobucket

pasul 3 - se trece prin prima strecuratoare (cea emailata) pentru a elimina eventualele coji ramase accidental si a mai reduce din numarul de samburi (pentru a usura urmatoarea operatiune:P). Dupa aceea se trece prin strcuratoarea mica de inox (pentru a scapa de samburi) - trebuie insa avut grija sa treaca pulpa de rosie prin strecuratoare (va puteti ajuta d eo lingura de lemn, sau un polonic de inox).

Photobucket

pasul 4 - se pune din nou la foc (pentru inca 45 min ). Cu cat fierbe mai mult cu atat de ingroasa, dar caceasta fiind versiunea cu un suc potrivit se lasa mai putin. Nu uitati sa adaugati sare. Cand este gata inchidem focul si curatam spuma.

Photobucket

pasul 5 - imbutelierea. Se aseaza oala pe fundul de lemn, se umple ibricul si se toarna in sticla spalata si uscata, asezata pe o farfurie de inox (ca sa nu cumva sa crape). Se toarna pana mai ramane spatiu de aproximativ 2 degete (eu am degetele subtiri:...sa zicem cam 2cm, 2 si 1/2 cm. Cam asa. Se pune apoi ulei ( cam 1/2 cm) si se inchid ermetic. Se sterg sticlele, se pune eticheta si se lasa sa  "doarma" la cald, pentru 1 zi (pana se racesc).

Photobucket

Photobucket

Photobucket
( in ultimele doua poze este o varianta a acestei variante cand nu aveam inca sita fina de inox:P)

A doua varianta: rosii cherry  - un suc gros.

Photobucket

Photobucket

Pasul 1 - se spala bine si se curata (acolo unde este nevoie), se taie pe jumatate si se pun la fiert pentru 30-45 minute:

Photobucket

Pasul 2 - se dau prin stecuratoarea emailata pentru a elimina cojile si mare parte din samburi si apoi prin strecuratoarea fina de inox pentru a scapa de toti samburi (dar nu si de pulpa care trebuie sa treaca prin strecuratoare:P). Eu am mai pus si cate o rosie mai mare la acest suc... evident le puteti face si combinate. Dupa care se pune iar la fiert pentru 1 h (1h 1/2) pentru adeveni mai gros si consistent (nu uitati de sare!)

Photobucket

Pasul 3 - imbutelierea. Singura diferenta a fost ca atunci cand am pus sucul in sticle acesta era inca pe foc (dat incet). Tot aceeasi procedura ca la cealalta varianta. Dupa care se pune la cald si... pofta buna!!
Ca sugestie - merge nemaipomenit de bine la sarmale:D. (ca si garnitura !!)

Photobucket


Later edit: Tocmai am primit un mail care m-a inveselit si bucurat enorm:D. Acest articol, impreuna cu cel de ieri, formeaza un "tutorial" in engleza pe instructables.com.  Azi am primit ceva foarte frumos pe mail si vreau sa impart cu voi bucuria mea!!:
Congratulations copilarim!  "Delicious Homemade Tomatoes Juice (4 types) - only tomatoes and salt-" has been featured to the Instructables.com homepage!  Being featured by our editors means your Instructable stands out, and represents one of the best we have.  Projects like yours make Instructables great, and we really appreciate your time and effort.  As a thank you, we'd like to give you a 3 Month Pro Membership to Instructables.
Later edit 2 : Wow... si ce gasesc in mail cand intru sa pregatesc episodul de azi? Rosiile mele au fost alese sa stea pe prima pagina:D. De aceea voi intarzia cu serialul... Si pentru un an am cont pro :D!!

Hi copilarim!

Your Step by Step Instructable Delicious Homemade Tomatoes Juice (4 types) - only tomatoes and salt- has been selected to be on the Front Page by one of our editors!
Look for it on the Front Page!

Being on the Front Page means we think your projects fit the kind of content we love on the site and to say thanks we are giving you a 1 year Pro Membership.

0 comments :

Trimiteți un comentariu