luni, 19 septembrie 2011

T: Pat cu cutie pentru papusi amigurumi

Hello!! Am realizat de curand un articol - tutorial care a fost publicat in Revista Atelierul. Mi-am dorit sa public si pe blog acest tutorial asa ca iata-l. Nu inainte sa va las sa il cititi mentionez ca il puteti citi aici: Pat cu cutie pentru papusi amigurumi - site-ul revistei Atelierul si, daca incercati si voi sa realizati acest patut mi-ar placea sa vad rezultatele! Chiar va rog sa imi lasati un comentariu, sau sa imi trimiteti pe mail o poza si voi realiza un articol special cu rezultatele voastre, o "galerie" de patuturi cu, sau fara lada.


Articol-tutorial realizat pentru Revista Atelierul.
Am realizat de curand doua papusi amigurumi inspirate din doua seriale anime foarte indragite de copiii din generatia mea: Sandy Bell -amigurumi doll- si  Lydie -Amigurumi Doll- . Tot uitandu-ma la ele cum imi zambesc dintr-un colt al camerei, m-am gandit sa le fac si lor un coltisor comod. Si cum nu am avut niciodata o casa pentru papusi, am zis sa incep cu mobila: un pat cu ladita. Acesta este si un proiect "verde" deoarece pe langa faptul ca obtineti un pat, mai si reciclati. Deasemenea este si un proiect de familie, pentru ca se poate realiza din materiale non-toxice.

Tutorialul meu va arata in amanunt cum se realizeaza lada de pat, dar va voi explica si cum se realizeaza patul propriu zis:

Pentru baza aveti nevoie de hartie cartonata, in cazul in care papusa/jucaria pentru care realizati mobilierul este usoara. Daca vreti sa realizati patul pentru o papusa mai grea, folositi carton.



Pentru inceput masurati materialul folosit pentru margini. Eu am folosit bete de la inghetata pe bat (inghetata nu mananc, dar betele le gasesc foarte utile - vezi acest proiect:P). Am avut doua tipuri de bete, cele fara model, mai subtiri le-am folosit la baza, cele ondulate ca ornament la spetezele patului.


Dupa ce masurati lungimea si latimea patului (la care adaugati o latime de bat pe toate laturile, latime care va fi indoita si de care se vor lipi pe exterior marginile), taiati hartia si indoiti marginile pe care se vor lipi betele de la inghetata. Eu am folosit cum veti vedea si mai jos un lipici solid la stick. A aderat foarte bine pe hartie.


Mai sus puteti vedea mai clar cum este indoita si lipita hartia in partea interioara a patului. La partea capului am mai adaugat doua bete: unul putin aplecat, pentru a sustine speteaza, si unul peste primul bat curbat. Este lipit tot cu acelasi lipici pe care il veti vedea mai jos.


Va trebuie mai multa rabdare pentru a aseza cele doua bete si va trebui sa le tineti putin la un loc pentru a putea sta drept, dupa care sa le lasati putin pentru ca lipiciul sa se intareasca.

 

 Daca va place sa crosetati/tricotati, sau aveti ceva material pe care vreti sa il redirectionati catre o salteluta, puteti lasa patul deoparte pentru ca elementele sa se lipeasca bine si sa realizati acest accesoriu necesar. Eu am crosetat. In interior am pus vata, pe care am invelit-o intr-un servetel (daca va fi nevoie sa spal salteaua este de ajuns sa desfac usor la un capat).


Pentru ca betele erau bine lipite intre ele, am decis sa mai lipesc cate unul simplu pentru a finaliza proiectul pat. Mai jos puteti vedea si ce lipici folosesc:




Am oscilat in ceea ce privesc picioarele patului si m-am gandit ca pana la urma sa fac o ladita. Aceasta poate fi folosita ca un al doilea pat, asa cum veti vedea pe parcursul articolului, sau ca spatiu de depozitare. Am si ajutoare:


Avem nevoie de: hartie cartonata (am folosit aceeasi noanta ca la pat si o noanta putin mai aprinsa), carton (pentru partile laterale), putin satin, lipici, foarfeca, linie, cutter si creion cu guma. In poza mai apare si un cleste, pentru ca nu eram foarte hotarata in privinta picioarelor patului si a manerului:). Pana la urma nu l-am mai folosit.



Se taie o bucata de hartie cu doua laturi egale cu suprafata patului si una (cea de la mijloc) de dimensiunea pe care doriti sa o aiba cutia in inaltime. Eu am ales cam 3cm.

Lateralele cutiei vor fi sustinute de ceva mai solid. Am ales un carton pe care l-am taiat si indoit ca mai jos:


Am imbracat lateralele in carton de culoarea hartiei si un capat l-am lasat mai lung si indoit in asa fel incat sa asigure o stabilitate mai mare.


Lipim cele doua laterale ca in poza de mai jos, cu partea indoita jos. Pentru a finisa aspectul am lipit doua bucati se satin (acesta se lipeste foarte bine si usor cu lipiciul de la stick).



Am terminat suportul care va adaposti cutia. Partea superioara a acestuia se va lipi de partea inferioara a patului si iata rezultatul:



Inainte de a trece la partea a doua, cutia propriu-zisa, fetele au vrut sa faca cateva poze cu noul lor pat:).



Pentru cutia propriu-zisa am folosit noanta mai aprinsa de galben. Intentionam sa ornez cu cateva floricele realizate cu perforatorul, dar cine stie, poate pe viitor.


Se traseaza cu creionul schita cutiei. La mijloc se afla dimensiunea pe care cutia trebuie sa o aiba la final (este mai mica decat patul pentru ca trebuie scazute cele doua "picioare laterale"). Masurati si cat trebuie sa aiba in inaltime si adaugati in lateral.


Se decupeaza si dupa ce indoiti respectand liniile trase (pe care le veti sterge ulterior) decupati ca in poza de mai jos pentru a putea lipi cutia.


Faceti si o mica proba inainte de a termina de lipit pentru a vedea daca incape cum trebuie, si ajusta la nevoie :



Iata si cutia noastra. Eu am lipit pe interior cate o bucata de hartie pe lateralele mari pentru ca asa cum se poate observa in poza cartonul nefiind foarte dur si nefiind sustinut de ceva (ca in cazul suportului cu picioare sau a patului propriu zis) tinde sa se curbeze.


Am adaugat si un maner din satin (acelasi material folosit si la "picioarele" patului), pe care l-am lipit pe spate si intarit cu o bucatica de carton. pentru ca am folosit un galben mai aprins la cutie, am dublat cu culoarea mai pala partea cu maner:


Iata si lada de pat gata. Mai ramane sa decoram si sa realizam diverse articole pentru pat. Dupa ce ati terminat cutia este bine sa asezati patul pe o parte (pentru a evita ca aceasta sa faca "bucla", sa se umfle in partea in care are maner, in procesul de uscare al lipiciului).


Asa cum am spus putem folosi lada si ca patul nr2. Eu am facut salteaua pentru patul principal, dar cand am adaugat "umplutura" s-a mai scurtat putin, asa ca incape perfect si in lada. Am lucrat cu croseta de 2.5mm, si fir de bumbac, picioruse simple.


Am realizat si o pernuta de decor, folosind de data aceasta andrelele subtiri si fir de bumbac (eram mai multc curioasa sa vad cum iese). Modelul este unul simplu, de baza, cunoscut si drept "ciorapeste":


Dupa ce am terminat partea tricotata am crosetat de jur imprejur, prins pe margini, umplutura este din vata (pusa intr-un servetel) si pernuta are un sistem de prindere format din doi nasturi de hartie (pana la urma am folosit un perforator ca sa realizez niste fulgi simpatici) si ata.




Sper ca v-a placut articolul tutorial si ca va inspirat! Cu drag, Rux (

13 comments :

Anonim spunea... [Raspunde]

multumesc foarte mult nu stiu sa tricotez dar mi-a iesit frumos iti multumesc

Anonim spunea... [Raspunde]

apropo si eu am facut o perena dar e rea mare pe ntru pat:)

copilarim spunea... [Raspunde]

O !! Ma bucur foarte mult, ne arati si noua?:D

Jucarii educative: Pat pentru casuta de papusi spunea... [Raspunde]

Multumim ca ne arati si noua cum sa ne facem fetitele fericite.

copilarim spunea... [Raspunde]

Ma bucur ca va place:) Multumesc!

Anonim spunea... [Raspunde]

Buna vreau sa imi raspunzi te rog ce lipici ai folosit???

copilarim spunea... [Raspunde]

@Anonim Asa cum am scris si in tutorial - lipici solid la stick. Il poti vedea in poze!:)

Anonim spunea... [Raspunde]

aha deco glu

copilarim spunea... [Raspunde]

@Anonim sau asa:))

Unknown spunea... [Raspunde]

Salutare! De unde as putea cumpara betele condulate?
Multumesc!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Loredana Antonescu buna!
eu le-am "reciclat" - au fost de la inghetata - nu stiu exact de care era (daca tot de la napoca) pentru ca eu nu mancam inghetata :), doar pastram betele de la inghetatele alor mei.

hmm dar banuiesc ca se gasesc si de cumparat. poti incerca la supermarketuri pe la standulbete pt frigarui, farfurii de carton... :)

Unknown spunea... [Raspunde]

multumesc fumos!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Loredana Antonescu cu placere :)

Trimiteți un comentariu