marți, 14 iunie 2011

07. Une vocation de peintre (Vocatie de pictor)


Avand in vedere faptul ca am gasit serialul cu subtitrare, voi posta mai intai varianta aceasta urmand ca, dupa  "aflati mai mult", sa gasiti varianta fara subtitrare (pentru ca stiu cateva persoane care prefera sa vada serialul asa) si rezumatul.
Actualizare 2017 episodul in spaniola si italiana (dupa more) via dailymotion:



Varianta in italiana franceza, fara subtitrare:


Rezumat:
Va mai amintiti ca la sfarsitul episodului trecut Sandy este salvata de Mark  dupa ce cade in apele raului si este purtata de curent spre cascada. Aceasta intamplare intareste si mai mult prietenia celor doi.
In timp ce Sandy si Mark planuiesc o evadare ca in basme (ea ii trimite cu ajutorul unei sageti o sfoara pe care acesta coboara apoi din castel), Kitty, insotita de mama sa, vine la castel, hotarata fiind ca pana la sfarsitul verii sa devina sotia fiului contesei de Wellington. Din pacate pentru ea, cum spune si Walter- majordomul, l-a ratat putin pe Mark, care, asa cum va povesteam "evadase" din castel pe geam.
Cei doi, insotiti de Tambour, cauta un loc frumos pentru ca Mark sa termine desenul pe care il incepuse. Nimic nu pare sa ii deranjeze, dar, din tufisuri ii zaresc Charles si cei doi amici ai sai care, pentru cativa banuti ii povestesc lui Kitty ce au vazut. Aceasta decide sa se razbune crunt pe Sandy si se hotaraste astfel sa ia legatura cu tatal sau.
Mark continua sa o picteze pe Sandy cand, de nicaieri, apare un pictor celebru - Clive Landridge - renumit in Anglia si invitat la Curtea regala. Mark il admira foarte mult pe acest pictor si este foarte entuziasmat de aparitia acestuia. Cand ii cere acestuia parere despre tabloul pe care il realiza, pictorul ii raspunde sa ii faca o vizita mai tarziu, la famila Scheirer unde este gazduit. Mark este foarte incantat, dar Sandy se gandeste ca poate fi o capcana. 
Si nu este deloc departe de adevar... La cina la care Mark este invitat, pictorul ii face o multime de complimente spre deliciul gazdelor -Kitty si mama acesteia. Nu numai ca Clive Landridge il considera foarte talentat pe Mark, dar accepta sa ii dea si lectii si Kitty propune organizarea unei expeditii la munte - ca un fel de tabara de pictura. Mark este incantat de originalitatea ideii si mai ales de oportunitatea de a se afla in preajma unui pictor atat de talentat.
Pregatirile de plecare se fac in graba, iar Walter nu este deloc de acord cu decizia lui Mark. In plus nu prea o agreaza pe Kitty - in aparenta foarte atenta, dar de fapt de un egoism teribil. Aceasta nu pierde nici o ocazie sa o jigneasca pe Sandy insa aceasta din urma crede in prietenia care o leaga de Mark si ii vine o idee.. nastrusnica.
Tambour ii aduce tatalui lui Sandy un mesaj prin care aceasta il anunta ca a plecat insotita de Kitty si pictorul Landridge sa picteze marea de cealalta parte a muntelui. Ea spera ca decizia luata fara sa il consulte nu il va supara prea tare, dar isi dorea sa fie alaturi de Mark. Ei bine va inchipuiti fata lui Kitty cand a descoperit-o pe Sandy in partea din spate a masinii. Ea ii spune lui Kitty ca poate fi de folos si aceasta, ii da o valiza de lucruri sa le spele...
In acest timp, Mark  se straduieste se o picteze pe Kitty, fiind urmarit de celebrul pictor care ii insotea. Acesta ii atrage atentia asupra faptului ca nu trebuie sa pictezi ceea ce nu iti place. Acesta observa inversunarea din ochii lui Mark in timp ce incearca sa o picteze pe Kitty. 
Mai tarziu, Sandy vrea sa ii ofere putin lapte pictorului dar acesta vrea sa fie singur, singur ca sa bea. Astfel in timp ce Sandy il regaseste pe plaja de unde culegea scoici pe care voia sa le pregateasca pentru Kitty, acesta abia se mai tinea pe picioare. Cu toate acestea ii spune ceva lui Sandy care o pune pe ganduri: pictura este un dar, ceva ce ai in sange, nu poate fi predata.
Mark ii arata lui Kitty tabloul pe care i l-a facut, nu pare insa foarte multumit. Iar cand aceasta il intreaba cum isi alege subiectele pe care sa le picteze, el ii raspunde ca vrea sa transpuna in imagini ceea ce simte cand priveste un anumit lucru sau pe cineva. Lui Kitty nu prea ii pasa de ce spune Mark dar profita de faptul ca acesta a zis ca vrea sa picteze ceea ce este ascuns pentru a-i cere sa ii faca un tablou in csotum de baie si il trage dupa ea spre lac. Sandy isi da seama ca roscata ii daduse atatea de facut ca sa o tina departe de Mark iar seara i se confirma banuiala cand aude o conversatie intre pictor foarte beat si Kitty. Astfel afla ca acesta fusese foarte sarac si ajunsese faimos datorita ajutorului finainciar pe care tatal lui Kitty i-l daduse. Totusi faptul ca fusese obligat acestuia ii distrusese sufletul, fiind obligat sa picteze lucruri care nu ii faceau nici o placere. Sandy se intreaba de ce nu refuzase acesta si se complacuse intr-o astfel de situatie...
A doua zi, Sandy ii arata lui Mark frumusetea rasaritului si il intreaba daca isi amintese rasaritul pe care il vedeau din gradina lor. Apoi il roaga sa se intoarca acasa - va gasi in lucrurile pe care le iubeste orice ar fi venit sa caute in acele locuri. Sunt intrerupti insa de pictor si de Kitty care il cheama sa ii arate lui Clive picturile sale.
In timp ce Sandy pregateste micul dejun, pictorul il copleste de laude pe Mark. Sandy se gandeste cum ar putea stii cand pictorul minte sau nu si cum sa il previna pe Mark fara a-l rani inutil. Cand Kitty ii propune lui Mark sa faca o expozitie cu tablouri care sa o aiba pe ea ca subiect, Sandy  intervine si ii spune lui Mark ce auzise seara trecuta. Ea ii atrage atentia acestuia ca pictorul nu avea nici un instrument la el si ca mai mult, dupa ce castigase premiul nu mai pictase nimic. Clive aproba ceea ce a spus Sandy adaugand ca pentru a putea sa pictezi ceea ce se afla dincolo de aparente trebuie sa traiesti cu adevarat. 
Kitty se inchide in masina, pictorul se indeparteaza, iar Mark lasand sa ii cada caietul pe nisip promite ca va deveni un pictor talentat chiar daca va trebui sa renunte la titlul de conte de Wellington. Sandy este ingrijorata dar pictorul o asigura ca Mark va fi bine, atata timp cat nu isi va pierde pasiunea pentru pictura. Isi ia ramas bun de la ea, plecand sa redescopere acea pasiune pentru pictura pe care o inabusise in ultima perioada.
Sandy se hotaraste sa il ajute pe Mark sa devina un mare pictor:).

0 comments :

Trimiteți un comentariu