duminică, 12 iunie 2011

La leggenda del ragno (Legenda paianjenului)





video youtube

Rezumat:
Astazi calatorim putin in Grecia - pentru a afla legenda paianjenului. Pe vremuri ,intr-un oras din Grecia, traia o fata frumoasa pe nume Arachne - aceasta era vestita pentru frumusetea ei, dar si pentru minunatele tesaturi pe care le realiza.
Arachne era indragostita de Perius pe care il stie inca de cand erau mici si isi doresc acum sa se casatoreasca. Acesta ii spune ca ea tese chiar mai frumos decat Atena - zeita, iar conversatia lor este auzita de zei, printre care se afla si aceasta. Satula sa tot auda vorbe de lauda la adresa lui Arachne, Atena se hotaraste sa se razbune. Cand iubitul lui Arachne se afla la vanatoare, ii iese in cale si il vrajeste cu frumusetea ei. Cand se plictiseste de cantecele acestuia se hotarasete sa il pedepseasca pentru ca, spune ea, uitase ca el este muritor, si il transforma in statuie de piatra.
Cand s-a intamplat acest lucru, pe lucrul pe care il tesea Arachne, deasupra modelului florii pe care o primise de la Perius apare o picatura de sange si aceasta isi da seama ca ceva rau s-a intamplat. Atunci o provoaca pe zeita la o intrecere in ale tesutului, sperand astfel sa il salveze pe cel pe care il iubea.
Atena accepta provocarea si astfel cele doua se prezinta in fata unui public format din oameni si zei. Atena ii spune lui Arachne  ca daca aceasta din urma va pierde, pretul va fi chiar viata ei. Arachne accepta, dar cere la randul ei ca, daca va castiga, Perius sa revina la viata. Concursul incepe. Arachne tese povestea zeilor si a oamenilor, in timp ce Atena tese imaginea zeilor in Olimp.
Dupa zile intregi de munca doua tesaturi minunate fura prezentare in fata publicului. Cu greu cei prezenti putura sa aleaga cea mai frumoasa lucrare, dar, in cele din urma, fura fermecati de minunata tesatura realizata de Arachne. Aceasta fu desemnata castigatoare, lucru care o infurie teribil pe Atena care distruse tesaturile si hotari sa o pedepseasca pe Arachne pentru ca indraznise sa provoace o zeitate. Aceasta o implora sa ii redea viata lui Perius si apoi se arunca de pe o stanca in mare, dar, Atena, induiosata de acea fata indragostita si atat de talentata, o salva si o transforma in paianjen.
Readus la viata, Perius isi regasi iubita sub forma unui paianjen care tesea cele mai frumoase panze.

0 comments :

Trimiteți un comentariu