duminică, 26 iunie 2011

Sub Umbrela Verde

‘Care crezi ca sunt cele mai importante masuri pe care autoritatile si locuitorii ar trebui sa le ia pentru a imbunatati calitatea mediului din orasul tau?’
Umbrela Verde

 


Si apoi sa incercam sa raspundem la provocarea lansata, nu? Eu... cred ca cea mai importanta masura este: respectul. Dar cum sa iei o asemenea masura? Cum sa inveti pe cineva ce presupune respectul? Cursuri speciale? Amenzi? Ce este respectul? E de vanzare? Sa cumparam mai mult... sa impartim cu darnicie!!




O lume ideala ar fi aceea in care omul ar respecta natura si tot ceea ce aceasta ii ofera gratuit (trebuie sa subliniez acest cuvant pentru ca are o forta nemaipomenita, nu?:) ), ii respecta pe ceilalti oameni, animalele si nu in ultimul rand pe el insusi. O lume mai buna ar fi aceea in care marea majoritate a oamenilor respecta natura, pe ceilalti oameni, animalele si pe ei insisi..



Cum este lumea noastra? Uitati-va in jurul vostru si veti vedea. Ce este de facut?

Sa invatam sa ii respectam pe cei din jur, astfel vom primi ceea ce oferim.  Da stiu.. uneori chiar daca ne purtam frumos, avem parte (pe nedrept) de comportamente nu tocmai placute, dar daca fiecare dintre noi, ar reusi sa atraga macar inca o persoana - doua in comunitatea verde, viata ar fi cu mult mai buna si mai frumoasa!







Probleme si Solutii:

V-ar placea sa va treziti cu scrum in ochi, fum in fata si vreun chistoc aprins in par? Atunci de ce faceti acest lucru?
- Amenajarea de locuri speciale pentru fumatori. De ce? Pentru ca este dreptul lor sa fumeze la fel cum este dreptul oricarui om prin nastere sa nu fumeze. Consider ca este o lipsa de respect fata de nefumatori sa trebuiasca sa faca slalom pe strada (daca nu vor sa fie afumati, sau garnisiti cu scrum). Deasemenea nu mi se pare normala amplasarea de scrumiere langa intrarea anumitor institutii: policlinici, spitale, scoli etc - care pana la urma sunt locuri frecventate de oameni care nu ar trebui expusi la asa ceva. Apoi in parc mergem sa respiram aer curat, nu? Ce cauta langa banci astfel de scrumiere? Sunt cumva pentru copilasii din carucior pe care ii vedem tot mai des afumati chiar de parinti? Asa ca revin la ideea amenajarii de spatii (in genul refugiilor de la statiile de autobuz) pentru fumatori. Daca se poate face un proiect care sa beneficieze si de filtrarea aerului - deci spatii inchise- ar fi chiar mai bine. Astfel am reduce poluarea considerabil si am asigura conditii decente si celor care fumeaza, protejandu-i pe cei care nu isi doresc sa fie fumatori pasivi.
S-ar putea da si cateva amenzi celor care fumeaza in pasajele pietonale, pe scarile rulante, de exemplu, sau arunca nonsalant tigara aprinsa de la terase in capul trecatorilor (printre crengile copacilor), putand provoca in inconstienta lor incendii.. Asta in cazul in care finantarea unui astfel de proiect, sau intretinerea ar fi o problema - s-ar strange cu siguranta o suma frumusica de bani.



Va place sa respirati aer curat?? Respecatati natura! Nici un spray parfumat nu va imbunatati si improspata aerul pe care il respirati, oricat v-ar placea sa credeti ceea ce vi se spune in reclame.
- Magazinele si institutiile care folosesc aer conditionat si spray-uri / odorizante ar trebui sa precizeze acest lucru. De ce? Pentru ca mi se pare normal cand intru intr-un magazin sa stiu la ce ma astept nu? Sunt destui oameni care nu suporta aerul conditionat / odorizantele si acest lucru ar trebui precizat la intrare. Aceasta idee nu este chiar una noua, existand deja magazine care au inscriptionat la intrare anuntul: Acest magazin este dotat cu aer conditionat. De ce am spus ca mi se pare normal sa se anunte si cand folosesc odorizante? Simplu: din respect pentru cei care nu suporta acest gen de poluare a aerului (fie ca ii afecteaza fizic, sau efectiv le produce neplacere). In plus, poate asa se mai reduce acest tip de poluare inconstienta si la moda si vom intra in magazine aerisite pe bune (cu sisteme de ventilatie de bun simt) in care aerul nu este "improspatat" de la cutie.


- Pastrarea curateniei pare a fi o adevarata problema!!
V-ar placea sa calcati in excrementele unui catel? Ati putea sa strangeti dupa catelul dumneavoastra (nu invocati cateii vagabonzi, dupa ei strang cei platiti sa o faca).
- propunerea mea: amplasarea de cosuri de gunoi pentru asa ceva. Acest lucru i-ar scuti pe cei care strang gunoiul din cosurile obisnuite de posibile surprize, pentru ca, chiar daca se folosesc pungute si hartii, acestea se pot desface..
V-ar placea sa va treziti in fata usii cu o baltoaca de provenienta"umana" cadou? Ganditi-va de doua ori inainte sa faceti asa ceva in blocul in care locuiesc alti oameni. Exista WC-uri publice, sa stiti.
- amenzi pentru cei care sunt prinsi facand astfel de lucru  si implicarea in activitati de responsabilizare (ar cam merita un loc la panoul de onoare pentru vitejia de care dau dovada..nu?)
V-ar placea sa gasiti maldare de mizerii in fata blocului? Cand mai mancati seminte si consumati diverse alimente ambalate nu mai aruncati totul pe jos.. Exista cosuri de gunoi (si inca sunt si cosuri in care se poate colecta selectiv)!
- amenzi si implicarea in activitati de responsabilizare. 

Imi place sa vad ca toata lumea la interviuri spune ca isi doreste sa fie curat la noi in tara. Curatenia se face si se pastreaza !! Si de acest lucru nu sunt responsabili doar cei de la salubrizare ci fiecare cetatean in parte, de la cel mai mic la cel mai mare. 

4 comments :

Radu spunea... [Raspunde]

problema e că fumătorii s-ar simți constrânși, și ar acuza că le sunt încălcate drepturile dacă sunt forțați să fumeze în anumite spații. Puțini sunt cei care conștientizează că provoacă rău cuiva, și au bun simț. Dar cei mai mulți sunt gen: ”eu fumez unde am chef fiindcă...păi fiindcă așa am chef eu, care sunt” Și noi rstul ce să facem? mergem cu mască pe stradă?

Problema e că, deși suntem atâția care urlăm în sus și în jos ECO, nu ajunge la urechile cui trebuie, nu ajunge pe la ministere, să se facă ceva la educație, să se introducă în învățământ un curs obligatoriu....nu o oră la clasa întâi ci un curs de la grădiniță până la facultate...

copilarim spunea... [Raspunde]

Daca ar fi sa privim la rece, vorbim de doua tipuri de "drepturi" - unul fundamental, pe care il au toti oamenii de la nastere (de a respira aer curat) si unul dobandit (si acceptat si respectat pana la urma de noi toti). Daca e sa privim asa e clar cine ce incalca, nu?
Eu cred ca atunci cand iei o decizie trebuie sa te gandesti si la consecinte. Ori faptul ca cineva decide sa devina fumator vine la pachet cu impactul pe care acesta il are asupra mediului incojurator (inclusiv al semenilor, nu?). Chestiile astea tin evident de bun simt, de EDUCATIE.. pana la urma.
Constrangerea nu vine insa din partea nefumatorilor ci din partea celor care au interes ca fumatul sa se desfasoare cat mai abitir pentru ca le aduce profit (si sunt multi).

Ce e trist este ca fumatorii (unii nu toti, caci mai sunt si oameni responsabili) devin agresivi ( asta si datorita faptului ca tigara e un drog pana la urma) si se simt incoltiti. Ideea mea nu este sa ii oblig sa nu mai fumeze sau ceva... ci doar sa propun o solutie pentru ca asa nu se mai poate. Libertate nu inseamna sa faci ce ai chef si sa produci suferinta altuia. Si majoritatea asta fac, produc suferinta semenilor.

ECO nu este un trend .. este un mod de viata:). Si poate daca vom vorbi despre solutii pentru o viata mai buna, aceste solutii se vor pune in practica pana la urma :P.

Laurita mommy, wife, woman :) spunea... [Raspunde]

eco este un mod de viata, unul sanatos si la indemana oricui...

offf as vrea ca si in orasul meu sa fie multe, multe actiuni si activitati care sa ii faca pe oameni sa constientizeze cat de mult conteaza sa stam sub "o umbreluta verde", calitatea aerului sa fie excelenta, copiii sa zburde in parcuri...cel mai frumos tablou, si viu in acelasi timp!

va dorim multa bafta, si aveti sustinerea si votul nostru.

copilarim spunea... [Raspunde]

multumim mult:)

si noi ne dorim sa fie aerul aer si nu plin de ... chestiuni care fac rau (si mai si costa o gramada de bani - chiar si cand sunt.. "la oferta").

Trimiteți un comentariu