duminică, 26 iunie 2011

Sinbad il marinaio (Sinbad marinarul)

Buna!! Astazi avem o poveste superba, care face parte din "O mie si una de nopti": Sinbad, marinarul. Filmuletul are patru parti :)!!




via youtube

Rezumat:
Ne teleportam la Bagdad pentru a-l cunoaste pe Sinbad - un tanar care isi dorea sa devina navigator. Acesta era orfan si fusese adoptat de bunicul Peter. Dupa ce o salveaza de niste baieti care o sicanau pe micuta Vara acesta merge acasa unde bunicul il intreaba daca iar a stat in port sa priveasca navele si ii reaminteste ca isi doreste ca el sa invete si sa lucreze in magazinul sau. Simbad  se hotaraste sa plece de acasa si sa devina un marinar faimos.
Dupa ce isi petrece noaptea in port, se imbarca clandestin pe o nava unde isi face mai inati prieteni cateva animale si apoi este primit de capitan ca ucenic. Desi incepuse prin a face munca de jos (sa spele, sa faca mancare) el este foarte fericit. In timpul unei furtuni se arunca in mare pentru a o salva pe maimutica si din fericire reuseste sa se salveze si sa ajunga pe o insula.
Cu ajutorul unei pasari enorme, impreuna cu maimutica, Simbad regaseste nava. Cand se apropie de ea se arunca in mare si din cauza socului puternic (datorat de inaltimea de la care se arunca) isi pierde cunostinta. Cand isi revine era acasa, alaturi de bunic, Vara si maimutica.
Nu sta in casa insa foarte mult timp, fiind hotarat sa se intoarca pe mare. Si astfel aventura sa continua. Imbarcat pe o nava care urma sa ajunga in multe locuri, Simbad are parte de multe zile senine si frumoase pa mare. O furtuna insa face ca nava sa se impotmoleasca si astfel marinarii se vad nevoiti sa petreaca o noapte pe plaja langa care naufragiasera. Cand observa ca doi lipsesc, pleaca in cautarea lor si sunt capturati de un monstru gigant cu un singur ochi. Doar Simbad scapa si, impreuna cu maimutica, ii elibereaza pe ceilalti si ucide monstru.
Reintorsi pe vasul lor, Simbad si restul echipajului se indreapta spre casa cand le taie calea un vas foarte rapid: un vas pirat. Desi incearca sa scape de acestia aruncand marfa in mare pentru a putea naviga mai rapid, sunt ajunsi din urma, vasul este scufundat iar oamenii luati prizonieri. Simbad reuseste sa-l invinga pe unu dintre pirati si chiar sa o elibereze pe fata capeteniei piratilor, dar din pacate tot este vandut, chiar separat de tovarasii sai, in primul oras in care angoreaza nava pirat.
El ajunge astfel sa lucreze pentru un comerciant. Acesta vana elefanti pentru fildes... Vazand scene plina de cruzime fiica acestuia il roaga sa inceteze si este cat pe ce sa fie surprinsa de elefantii care alergau. Simbad o salveaza in ultimul moment si mai mult, salveaza si un pui de elefant ranit. Drept multumire capetenia elefantilor intr-o grota unde se afla cimitorul lor. Astfel Simbad  ii duse o gramada de fildes comerciantului si isi elibera camarazii. Comerciantul trebui sa promita ca nu va mai vana niciodata elefanti, iar Simbad si echipajul plecara spre Bagdad. Nu inainte de a-i vedea pe pirat si comerciant, alaturi de fiicele lor disputandu-l .. pe mal.
Nici nu ajunge bine acasa ca Simbad se hotaraste sa porneasca in alta aventura pe mare. Dupa mult petrecut departe de uscat toata lumea ii ducea dorul, asa ca atunci cand o insula aparu la orizont toata lumea fu fericita. Cativa marinari - printre care si Simbad- plecara cu o barca sa vada despre ce este vorba... insula insa era o balena, iar acestia o trezira si urmara momente teribile cu valuri imensa. Norocul fu si de aceasta data de partea tanarului care se trezi azvalit pe o insula adevarata... Totusi conditiile nu erau chiar cele dorite, fiind gasit de aborigeni..Acestia il inchisera intr-o pestera enorma drept ofranda intr-un ritual... Simbad credea ca este pierdut cand descopera o comoara. Apoi isi da seama ca nu poate iesi si cautand in alt vas enorm din pestera da peste un schelet. Speriat la culme lesina si este trezit de zgomotul facut de soareci. Urmarindu-i pe acestia gaseste o iesire si cum chiar atunci trecea pe langa insula vasul pe care se imbarcase el reuseste sa se faca vazut si dupa ceva timp sa ajunga in Bagdad. Acolo face cadouri toturor prietenilor si cunoscutilor (ca doar gasise o comoara si isi cumpara si o nava a sa cu care pleaca catre noi aventuri - capitan de data aceasta.

0 comments :

Trimiteți un comentariu