duminică, 19 iunie 2011

La regina del regno del sale (Regina regatului de sare)

Cand citeam titlul in italiana ma gandeam.. hmmm Regina regatului de sare, oare e Sarea in bucate, de Petre Ispirescu? Voi ce parere aveti? Ca sa aflati va invit sa urmariti desenul:




video  youtube

Rezumat:
Undeva la granita intre occident si orient se afla o tara frumoasa si prospera. Singura temere a locuitorilor era datorata faptului ca regele era cam batran si nu prea mai putea sa se ocupe singur de problemele tarii.



Intr-o zi le chema pe cele trei fiice ale sale pentru a afla ce parere au acestea despre el si a se hotari pe cine va lasa in locul sau la conducerea tarii.. Fiica cea mare ii spuse ca il iubeste mai multe decat aurul si pietrele pretioase, mijlocia mai mult decat toate bijuteriile din lume, iar mezina, pe care acesta o iubea foarte mult ii spuse ca il iubeste mai mult decat toata sarea din lume. Cand surorile si tatal o intrebara cum poate face o asemenea comparatie (vanad in vedere faptul ca sarea se afla pe toate drumurile in tara lor), aceasta spuse ca sarea este indispensabila, insa, imparatul manios o alunga de acasa.
Maruska merse mult prin padure pana cand ajunse intr-un luminis unde se afla o casuta. Acolo locuia o batranica. Aceasta stia totul despre fiica cea mica a regelui, toata patania cu sarea. Ii spuse ca poate ramane la ea, sa o ajute la treaba si, daca va ramane la fel de buna, isi va regasi fericirea.
In timp ce Maruska locuia cu batranica pe care o ajuta cu drag la treburi, surorile sale petreceau la palat, preocupate sa aiba cele mai frumoase haine si bijuterii si uitandu-l intr-un colt pe tatal lor, care ar fi trebuit sa fie cel mai important pentru ele.
Regele se gandea atunci ca din trei fiicei niciuna nu putea deveni regina. Batranica il observa insa si stiind ca a venit momentul si transforma in zana si stranse toata sarea din regat. Atat lumea cat si animalele sufereau dupa aceasta lipsa a sarii.. iar regele isi aminti atunci vorbele mezinei sale: ca il iubeste mai mult decat toata sarea din lume. 
Maruska nu stia insa nimic din cele petrecute la castel, ea traind in casuta din padure. Batranica veni sa o anunte ca este momentul sa se intoarca la castel. Ajunsa in regat Maruska vazu oamenii si animalele suferind teribil. Si regele, tatal sau era grav bolnav. Disperata aceasta alerga pe dealul din spatele casei cautand salcia de care ii spusese batrana. Atingand-o cu ramurica daruita de batranica, Maruska fu intai invaluita in lumina, apoi in intuneric si ridicata in aer, dupa care cazu in niste cercuri luminoase si ajunse intr-o padure stralucitoare. Acolo o astepta batranica. Aceasta sa transforma in zana si ii darui fetei o diadema numind-o regina peste acel regat de sare. 
Maruska se intoarse inapoi la palat unde tatal sau isi daduse seama de neasemuita dragoste pe care fiica sa i-o purta. Ea aduse cu ea sarea inapoi si toti invatara sa pretuiasca aceasta minune pe care natura ne-o ofera.
Ei bine, nu, nu este sarea in bucate, dar sper ca v-a placut :D

0 comments :

Trimiteți un comentariu